Üzleti tippek

Orosz–magyar kereskedelem: vissza a régi szép időkhöz?

Úgy tűnik, lenne igény a régi jó partneri viszony felélesztésére, kölcsönös orosz-magyar gazdasági együttműködésre, persze ma már csakis szigorúan piaci alapon. De mire számítson, aki ilyen üzlet felé kacsingat? Mire van szükségük az oroszoknak, mivel és hol érdemes próbálkozni, mivel kell óvatosnak lenni és kitől kaphat segítséget, aki elindul kelet felé?

Potenciális megrendelőkkel találkozhattak a magyar és orosz üzleti élet szereplői a csütörtökön és pénteken megrendezett V. Magyar-orosz nemzetközi gazdasági fórum és üzletember-találkozón. A szervező Vállalkozók Klubja Egyesület (VKE) szerint újra felértékelődött az orosz piac és ez látszott az érdeklődésen is. Ahogy honlapjukon írják, bármilyen beruházási szereplő, előzetes piackutatás, és a megfelelő partnerek megtalálása után, bízhat a garantált sikerben az orosz piacon. Ebben az egyesület is tud segítséget nyújtani.

Arról is tájékozódhattunk, hogyan kell elindulni az orosz piacon, mire lehet számítani, milyen a bankrendszer, és egészen konkrét megrendelői igényeket is megfogalmaztak a jelenlévők, bátorítva a kkv-szektort is abban, hogy merjenek lépni kelet felé.

Az első lépések

Grigorij Udaltsov moszkvai ügyvéd 3 lépésben vázolta hogyan tud bejutni az orosz piacra, aki eléggé rámenős: először is akarnia kell ott dolgozni, aztán egy fiókot, vagy telephelyet kell akkreditáltatni, ami ugyan kicsit bürokratikus, de azért túlélhető, és mintegy 1,5-2 hónapot vesz igénybe. Ezek után jöhet a partnerkeresés, és az hogy megtalálja a helyét az ottani üzleti életben.

Az orosz bankokkal kapcsolatban megtudtuk, hogy a magyarok általában két nagy hibát követnek el, vagy alul- vagy felülértékelik a kockázatokat. Utóbbira Ujhelyi Sándor a VKE elnöke mondott egy példát: a legnagyobb orosz állami bank garanciáját nem volt hajlandó elfogadni egy magyar építőipari cég vezetője, s nem volt meggyőzhető. Pedig éppen a nagy állami bankok megbízhatóak, viszont a kicsik nem feltétlenül. A magyar üzletemberek választ az Eximbanktól vagy a MEHIB-től kaphatnak arról, hogy melyik bank lehet biztonságos.

Mordovia és Vologda várja a magyar beszállítókat

Mordovia Köztársaság miniszterelnök-helyettese, Mihail Sezganov személyesen mondta el, milyen náluk az üzleti élet, és milyen kedvezményekkel várják a befektetőket. Leginkább építőipari cégeket várnak, akik stadionok, üzletközpontok, szállodák építését és üzemeltetését vállalnák. Az orosz futball vb-nek részben ők fognak helyszíneket biztosítani, ezért is a sok építési feladat.

Vologda város polgármestere, Jevgenyij Shulepov elmesélte, szerdán egy újfajta óvodaépítési technológiával ismerkedtek meg Magyarországon, ami nagyon elnyerte a tetszésüket. Nemcsak új óvodákra, hanem hidakra, uszodákra, szállodákra, lakásokra és sportlétesítményekre is szükségük lenne. Az építőiparon kívül az élelmiszeriparban is várnak magyar partnereket, például a tejfeldolgozásban. A hazai cégek bemutatóit is figyelemmel kísérte, és ezek alapján mondta, a magyar cipőket, orvosi műszereket, és távfelügyeleti rendszert kínáló cégeket is szívesen látnák.

Hogy egymásra találjanak

Az Orosz Föderáció Kereskedelmi Képviseletének vezetője, Leonyid Shurygin szerint a hagyományos energetikai, gépipari, mezőgazdasági, gyógyszeripari együttműködésen kívül új területeken, például a nanotechnológiás fejlesztésekben, a napelemes megoldások átvételében is van lehetőség. És persze az orosz fél is szeretne eladni nálunk, Vologda például trolibuszokat, és nyers fát szállítana Magyarországra. A képviselet segít a potenciális partnereknek abban, hogy megtalálják egymást.

A kkv-k kijutásához többen azt javasolták, hogy a cégek fogjanak össze. Ujhelyi Sándor szerint érdemes lenne kihasználni például az eu-s pályázatokat klaszterek alapításához, hogy aztán ezek a szervezetek sikeresebben tudjanak együtt fellépni.

Az is elhangzott tanácsként, hogy nem feltétlenül Moszkvát kell célba venni, bár az sem kivitelezhetetlen, de az orosz vidéken sokkal könnyebben találhatják meg a számításukat a magyar cégek.

A találkozón az oroszon kívül áttekintést kaphattunk a bolgár, a szerb és a román piacról is, az ottani lehetőségekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik