Üzleti tippek

Nyártól kötelező lehet a kamarai tagság

Széles körű jogosítványokat adna a kereskedelmi és iparkamaráknak a most készülő kamarai törvény, egyelőre még nem tisztázott, hogy mekkora lenne a vállalkozások megelőző éves árbevételéhez kötött, adók módjára behajtható kamarai tagdíj - írta a Napi Gazdaság.

Gyors iramot diktálna a kormány a kötelező kamarai tagság bevezetéséhez. A Napi Gazdasághoz eljutott törvénytervezet szerint a kereskedelmi és iparkamarákról szóló jogszabály már július elsejével hatályba lépne, megállapítva a kötelező kamarai tagságot valamennyi Magyarországon működő vállalkozás, egyéni vállalkozó számára.

Mivel a tervezet szerint a megerősített iparkamaráknak egységes és naprakész gazdasági, jogi információkat tartalmazó nyilvántartást kell vezetniük a magyarországi vállalkozásokról, illetve ki kellene alakítaniuk a lehető legpontosabb és legteljesebb cég-, pénzügyi beszámoló-, és statisztikai adatokat tartalmazó adatbázisukat, ezért az illetékes hatóságoknak valamennyi ezzel, illetve a bírósági céleljárásokkal, végelszámolásokkal kapcsolatos adatot erre az időpontra díjmentesen a kamarák rendelkezésére kell bocsátaniuk. Ez óriási adatszolgáltatási és fogadási, illetve informatikai infrastruktúra-fejlesztési kötelezettséget ró mind a hivatalokra, mind a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint a területileg illetékes kamarák dolgozóira – írta a lap.

A tervezet szerint megszűnnének a megyei jogú városi kamarák, feladataikat, kötelezettségeiket pedig a területileg illetékes megyei kamarák vennék át, ez további feladatokat jelent majd az átmeneti időben. A tervek szerint a kamarák széles körű országos és helyi, a gazdaság működését érintő, befolyásoló jogalkotás-előkészítési, véleményezési jogosítványokat kapnának, és az eddigieknél nagyobb súllyal esne a latba a szavuk a különféle állami pénzalapok gazdaságfejlesztési, ösztönzési, kereskedelemfejlesztési döntéseinek meghozatalakor is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik