Üzleti tippek

Egymilliós bírság a Pannon Honignak

Nem lehetett kimutatni állatgyógyászati szermaradékot a Pannon Honig Kft. telephelyén zárolt mézekből vett mintákból; a cégre azonban több mint 1 millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - írta a Népszabadság.

A hatóság a mérési eredmény alapján rossz minőségű élelmiszer forgalomba hozatala miatt nem tudott büntetést kiszabni, ellenben engedély nélküli kereskedelmi tevékenység folytatására és ismeretlen eredetű jelöletlen méz forgalmazására tekintettel, valamennyi körülmény mérlegelését követően 1,05 millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki.

A lapban emlékeztetnek, hogy még karácsony előtt egy héttel egy televíziós műsor tudósításából derült ki, a Pannon Honig Kft. ügyvezetője jelöletlen mézet ad át számla nélkül a vállalkozás gödöllői telephelyén. A felvétel lejátszását követően az illetékes kerületi főállatorvos egy órán belül ellenőrzést tartott a cég irodájában, és minden ott található terméket hatósági zár alá vett. Két nap múlva teljes körű, országos mézellenőrzést rendelt el a miniszter arra hivatkozva, hogy ismeretlen eredetű illegális, antibiotikummal fertőzött méz jelent meg a piacon.

Egy brémai labor vizsgálatai a rejtett kamerás vásárlás során beszerzett mézben a határértéket meghaladó antibiotikumot mutattak ki. Az eset kapcsán a Pannon Honignak bérfeldolgozást végző Szarvasi Mézfeldolgozó és Kereskedő Kft. mézfeldolgozó üzemében is folytattak élelmiszer-higiéniai és nyomonkövetési vizsgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik