Üzleti tippek

Kikre figyel az adóhatóság idén?

Kiderült, kikre figyel fokozottan idén az adóhatóság.

Kiemelten figyel idén a nagykereskedőkre az adóhatóság (korábban APEH, immáron NAV- Nemzeti Adó- és Vámhivatal) , különösen a gabona-, dohány-, vetőmag-, takarmány-, ruházat-, lábbeli-, számítógép, szoftver-, fa,- építőanyag, szaniteráru kereskedőkre- derült ki az adóhivatal pénteki sajtótájékoztatóján. A gépjármű, motorkerékpár kereskedők, javítók is az adóhivatal fokozott érdeklődésére számíthatnak.

Az őrző-védő szolgáltatók, illetve a vagyonkezelői, tanácsadói szolgáltatást nyújtók, az építményüzemeltetők is számolhatnak idén a NAV szokásosnál fokozottabb figyelő tekintetével.

Az építőipar, az élelmiszergyártás, húsfeldolgozás és tartósítás mellett az erőgazdálkodás és a fakitermelés is az adóhivatal figyelmének fókuszába kerülnek 2011-ben.

A jövedelmezőség elmaradását vizsgálja az adóhatóság főként a vegyes termékkörű nagykereskedelemnél, a saját tulajdonú ingatlan adásvételénél, valamint az összetett adminisztratív szolgáltatásoknál.

A NAV fokozott érdeklődésére számíthatnak az induló vállalkozások, a székhelyszolgáltatót alkalmazó cégek. Az is fölkeltheti a NAV figyelmét, ha az alacsony jegyzett tőkével megalakuló vállalkozás már a működés megkezdését követő időszakban nagy összegű fizetendő és emellett közel azonos összegű levonható általános forgalmi adót szerepeltet a bevallásában.

Ugyancsak “gyanúsak” azok a cégek, amelyeknél a bevallások elmaradnak, gyakori a székhely-, illetékesség, illetve tulajdonosváltás, nagy összegű adóhátralék halmozódik föl jelentős értékesítés növekedés mellett. A tartós veszteség kimutatása folyamatos működés mellett, a felhalmozódott veszteségek tagi kölcsönnel történő finanszírozása is magára vonhatja a társaság figyelmét. Az “adóminimalizálás” ténye is fölkeltheti az adóhatóság figyelmét.

Az adóhatóság ígéri, fokozattan odafigyelnek majd a korábban vizsgált adóelkerülők, fantom cégek tulajdonosai által alapított, új cégekre, és az azonos székhellyel, tulajdonosi körrel, ügyvezetővel rendelkező, egymással üzleti kapcsolatban álló vállalkozásokra. Továbbá azon cégekre, amelyek tulajdonosainak székhelye offshore államok valamelyikében található.
A vagyonosodási vizsgálatok száma viszont mintegy harmadára fog csökkenni, így 2011-re mindössze 800-1000 darab ilyen típusú ellenőrzést terveznek. A vagyongyarapodási vizsgálatok ezzel nem háttérbe szorulnak, hanem inkább egészséges mederbe kerülnek – hangzott el a tájékoztatón. A hivatal csak biztosra fog menni. Elsősorban a valóban módos réteget célozzák meg, s csak akkor vesznek elő valakit, ha az előzetes adatgyűjtések alapján az látszik, hogy az életvitelt nem indokolja a bevallott jövedelem.

A NAV azt is előrevetítette, hogy a következő évek adóellenőrzéseihez elsősorban a vendéglátással, egyéb személyi szolgáltatással (például fodrászok, asztrológusok, jósok), reklámmal, piackutatással és a munkaerő-piaci szolgáltatással (munkaerő-kölcsönzők) foglalkozókról fog adatokat gyűjteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik