Üzleti tippek

Rekordfizetések a bankokban

Minden korábbinál több pénzt kerestek tavaly a pénzügyi szakemberek New Yorkban.

A tőzsdén szerepelő New York-i pénzügyi vállalkozások alkalmazottai összesen 135 milliárd dollárt kerestek 2010-ben fizetés és egyéb juttatások formájában, ami 5,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál, és új rekord – írta a The Wall Street Journal. A fizetések megugrását a válság után egyre javuló üzletmenet tette lehetővé a világ legnagyobb pénzügyi központjában: a 25 legnagyobb New York-i pénzügyi cég összesített bevétele 417 milliárd dollár volt tavaly, ami ugyancsak rekordnak számít.

Ugyanakkor a javadalmazási szerkezet jelentősen átalakult, tavaly a bérjellegű kiadások felét már részvények és hosszú távra kidolgozott ösztönzési rendszer alapján kifizetett összegek tették ki. A Wall Street így reagált azokra a korábban sokat hangoztatott bírálatokra, amelyek szerint a 2008 őszén elmélyült világválság egyik kiváltó oka az azonnali sikerre, rövid távú nyereségre kihegyezett juttatatási rendszer volt, amely túlzott kockázatvállalásra ösztönözte a pénzügyi szakembereket.
A bankárfizetési rekord hátterében az is ott van, hogy bővült az alkalmazotti létszám, az átlagfizetés így a bérkiáramlás 5,6 százalékos bővülésétől elmaradó mértékben nőtt, 3 százalékkal emelkedett, évi 114 ezer dollárra – áll a New York-i gazdasági lap összeállításában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik