Üzleti tippek

Kínai lett a BorsodChem

Teljes egészében a kínai Wanhua birtokába került a BorsodChem. Hazánk egyik legnagyobb vegyipari társasága a Bank of China hiteleiből fejleszt majd. Elbocsátások nem lesznek.

Kedden teljes irányítást szerzett a BorsodChem felett a Wanhua Industrial Group, miután érvényesítette 2010 júniusában megszerzett vételi opciós jogát, és megvásárolta a korábbi többségi tulajdonosok, a Permira Alapok (Permira) és a Vienna Capital Partners (VCP) valamennyi BorsodChem-részvényét.

A kínai társaság a magyar cég további bővítését és a munkahelyek megőrzését ígéri, és közleményében felidézi, hogy tavaly 140 millió eurót (mintegy 39 milliárd forintot) fektetett a vállalatba, amiből új TDI 2 (toluol-diizocianát) üzem és salétromsavgyár épül. A Wanhua közölte: a Bank of China által vezetett banki konzorcium pénzügyi támogatásával ejleszti tovább a magyar vegyipari céget.

A BorsodChem Wanhua Csoportba történő integrációjával – melynek során a két regionális vállalat egyetlen globális társasággá alakul át – létrejön a világ harmadik legnagyobb izocianát-gyártója. A Wanhua Csoporton belül a BorsodChem feladata lesz majd a Wanhua európai üzleti tevékenységének ellátása – olvasható az adásvételről kiadott közleményben.

“Ez a tranzakció igen jelentős Közép-Európa számára, és egyben utat nyit kínai vállalatok további befektetései előtt a régióban” – mondta a dokumentum szerint Heinrich Pecina, a volt tulajdonos VCP vezető partnere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik