Üzleti tippek

Reménykednek a kkv-k

Az elmúlt évek pesszimizmusa kezd alábbhagyni a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozói szektorban, és egyre több cég véli úgy, hogy kilátásaik javulni fognak a közeljövőben - közölte legutóbbi felmérése alapján a BellResearch kutató- és tanácsadócég csütörtökön.

A megkérdezett mintegy ezer cég döntéshozói továbbra is a körbetartozást látják a legnagyobb problémának, de míg egy évvel korábban 91 százalékuk, most 85 százalékuk említette kritikus jelenségként a körbetartozást.

Javulást az árbevételek tervezhetősége, hiszen korábban tízből hét, mostanra viszont tízből hat vállalkozás pénzügyi vezetője nevezte meg problémaként a cég ingadozó árbevételét.

A hitelezést tekintve a mikro-, kis- és középvállalatok 15 százalékának jelent problémát a törlesztés míg egy éve 28 százalék volt az arány. A vizsgált cégek 6 százaléka semmilyen mértékben nem szenvedte meg a válságot, ezek többségében az agráriumból kerültek ki.

A válság végének várható idejét illetően a vállalkozások vezetőinek negyede-ötöde bizonytalan, és nem tudott érdemi választ adni. A véleményt alkotók kétötöde viszont úgy gondolja, hogy saját cége az iparáguk egésze legkésőbb 2012-ben kilábal a válságból.

A kutatás 997 cég gazdasági döntéshozójának telefonos megkérdezésével, 2010 novemberében készült. A minta plusz-minusz 3,1 százalék mérési pontosság mellett, árbevétel, tevékenységi kör és regionális elhelyezkedés szerint reprezentálja a legfeljebb 1 milliárd forint árbevételű, legalább 1 főt foglalkoztató gazdasági társaságokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik