Üzleti tippek

Nem minden gyerekre jár adókedvezmény?

A családosok egy része örülhet, mert akár már a februári fizetési borítékban is több pénzt kaphat, mint gyermektelen kollégája. A családi adókedvezmény azonban nem automatikusan és nem mindenkinek jár. Mi kell ahhoz, hogy kapjuk? Kik azok a szerencsések, akik kevesebb adót fizetnek? Mennyit nyerhetnek ők? Mennyi fizetés kell a maximális családi kedvezményhez? Számoljunk együtt.

Az 1-2 lurkót nevelők csemeténként maximum 10, a három és több gyermekesek pedig gyerkőcönként legfeljebb 33 ezer forinttal kaphatnak többet mint (a zömében kiskorú) gyermeket nem nevelő kollégáik, méghozzá már a februári fizetéskor. Ennek feltétele, hogy január 20-ig nyilatkozzanak munkáltatójuknak arról, hogy már most igénybe szeretnék venni a családi kedvezményt.

Ha minden családos jövedelme ennyivel nőne, az igazán gáláns ajándék lenne a kormánytól, de nem egészen erről van szó.

A családi kedvezménnyel ugyanis a személyi jövedelemadó alapot lehet csökkenteni, azon keresztül pedig csökken a fizetendő szja is. Csak azok a szülők tudják teljes mértékben igénybe venni, akiknek van legalább annyi összevont

mennyi a kedvezmény?

Az első és második gyermek után havi bruttó 62 500 forinttal lehet csökkenteni gyerekenként az adóalapot. Három és több gyermek esetén pedig már gyermekenként és havonta 206 250 forinttal lehet kevesebb az adóalap. Ez azt jelenti, hogy 1-2 gyereknél havi 10 ezer, 3 és több gyermeknél havi 33 ezer forint adó takarítható meg gyermekenként.
A szülők közösen használhatják fel az adókedvezményt, vagyis ha egyikük fizetésével nem merül ki a kedvezmény, akkor a másiknál a maradékot figyelembe lehet venni.

jövedelmük, egyszerűsítve fizetendő szja-juk, amennyiből levonható a maximális kedvezmény. Nem maradnak ki a kis keresetűek sem, de az ő fizetésük csak minimálisan nő a családi kedvezmény miatt. Így például a havi 78 ezer forintos minimálbért kereső egygyermekes szülő nettója a lehetséges 10 ezer helyett mindössze 3750 forinttal emelkedik.
A kétgyerekes, átlagbér körül (havi bruttó 200 ezer) kereső szülő nettójában viszont már a teljes kedvezmény, mind a 20 ezer forint megjelenik.

Kiknek nem jár az adókedvezmény?

A családi kedvezmény egyáltalán nem segít a munka és kereset nélkül lévő szülőknek a gyermekek eltartásában.

A legnagyobb nyertesek

A legnagyobb nyertesek a nagycsaládos, átlag felett legálisan kereső szülők. Az fn.hu a bérszámfejtésben otthonosan mozgó Nexont kérte meg rá, hogy táblázatban mutassa be, a fizetések sávos emelkedésével különböző gyerekszámnál hogyan alakulnak a nettó bérek.

Mennyit kell keresni egyedül?

Ahhoz, hogy egy gyerek esetén a maximális tízezer forinttal nőjön a szülő nettója, legalább havi bruttó 110 ezer forint adózott jövedelme kell hogy legyen, két gyermeknél pedig a lehetséges nettó húszezres pluszhoz legalább havi bruttó 160 ezret kell keresnie.

A három gyerekre járó 99 ezer forintos szja-kedvezmény igénybevételéhez minimum havi bruttó 490 ezer forintos adózott jövedelem kell – számoltunk együtt a PricewaterhouseCoopers (PWC) adószakértőjével, Horváthné Szabó Beátával. Egyszülős vagy egykeresős családoknál, ha a kereső jövedelme nem teszi lehetővé a maximális kedvezmény igénybevételét, akkor a maradék összeg elvész.

Ha azonban mindkét szülő keres, akkor a kedvezményt meg is oszthatják egymás között. Vagyis ha az egyikük nem tudja teljesen kihasználni a lehetőséget, akkor házastársa vagy élettársa megkaphatja a maradék kedvezményt. A szülők a megosztást a nyilatkozaton rögzítik, és választhatnak, hogy a gyerekek száma szerint vagy összegszerűen veszik-e igénybe a kedvezményt.

Fél meg fél az nem mindig egész

A két kereset összesen azonban nem minden esetben teszi lehetővé, hogy ugyanannyival nőjön a nettó, mintha egy kereset lenne önmagában. Így például ha a kétgyerekes családban a kedvezmény igénybevételéhez szükséges 160 ezres bruttó kétszer 80 ezerből jön össze, akkor a szülők nettója összesen csak 8312 forinttal nő és nem 20 ezerrel.

Az eltérés az adójóváírásból adódik. A családi kedvezmény érvényesítése után ugyanis a szülők már nem tudják igénybe venni a maximális adójóváírást, csak annak egy részét. (Az adójóváírás havi 12 100 forint, havi bruttó 180 446 forintig, ezenfelül egyre csökken a mértéke, s legfeljebb havi bruttó 259 843 forintig jár.)

Ha viszont egy 3 gyerekes család két szülője keres egyformán, és így érik el az összesen 490 ezer forintos bruttót, akkor kettejük nettója összesen már hajszál híján a maximális 99 ezer forinttal nő (ekkora keresetnél már nem számottevő az adójóváírás).

Két egyforma fizetésű szülővel számolva egy 4 gyerekes családban összesen majdnem 700 ezer, 5 gyerekes családban csaknem 900 ezer, 6 gyerekes családban kis híján 1 millió bruttóval kell rendelkezniük a szülőknek ahhoz, hogy a legnagyobb családi szja-kedvezmény járjon nekik – derül ki a Nexon táblázatából. Az egyszerűség kedvéért itt egyforma keresetű szülőkkel számoltunk, de az eltérő fizetésűek is kikereshetik belőle a saját számaikat. Az fn.hu bérkalkulátorral pedig bárki pontosan kiszámolhatja, hogy a saját családjában mennyi kedvezményt kaphatnak a szülők.

Kikre jár a családi kedvezmény?

A családi szja-kedvezményt alapvetően azok után lehet igényelni, akikre családi pótlék jár, és az érvényesítheti, aki a családi pótlékot kapja, feltéve, hogy rendelkezik összevont jövedelemmel. Bátorítás a gyermekvállaláshoz, hogy bár a magzatra még nem jár családi pótlék, de a családi kedvezményt rá is megkaphatják a (leendő) szülők. Ezenkívül ha rokkantsági nyugdíjas van a családban, ő utána is jár az szja-kedvezmény.

kedvezményezett eltartott vagy eltartott?

A törvény megkülönböztet „kedvezményezett eltartottat” és „eltartottat” a számításnál.

Kedvezményezett eltartott:
– aki után családi pótlékot kap az eltartó
– aki saját jogon kap családi pótlékot
– a rokkantsági járadékban részesülő
– a magzat (a fogantatás 91. napjától a világra jövetelig).
Eltartott :
– tanuló (18 év feletti), aki után már nem jár családi pótlék, de a testvérei után járó családi pótlék megállapításánál még figyelembe veszik. Eltartott például az első egyetemi, főiskolai képzésben részt vevő, ha nincs rendszeres jövedelme. Az után a 18 év feletti gyerek után viszont, aki még közoktatási intézményben tanul, a szülő tovább kapja a családi pótlékot (annak a tanévnek a végéig, amikor a gyerek betölti 20. évét). Ebben az esetben a 18 év feletti tanuló is kedvezményezett eltartottnak számít, vagyis családi kedvezmény is jár rá – tudtuk meg az adóhatóságtól.

A kedvezményezett eltartottakra jár a családi kedvezmény, az eltartottakra viszont nem, de beleszámítanak a létszámba. Ez a szabály a 3 gyerekeseknél kap jelentőséget. Például ha van két kisebb gyerek és egy egyetemista, akkor a szülő két gyerek után vehet igénybe szja-kedvezményt, de nem kétszer 10 ezret, hanem kétszer 33 ezret.

—-Én gyerekem, te gyereked, mi gyerekünk—-

A családi kedvezményt házaspárok és élettársak is kaphatják, de attól függően, hogy milyen minőségben él együtt a pár, hány közös és hány saját gyerekük van, eltérés lehet az igénybevétel lehetőségeiben.

Íme néhány példa, amikre rákérdezett az fn.hu a PWC adószakértőjénél, Horváthné Szabó Beátánál, illetve az adóhatóságnál:
– házasságban élő szülőpár három közös gyerekkel: 3*33eFt/hó szja-csökkentési lehetőség,
– élettársi kapcsolatban élő szülőpár három közös gyerekkel: 3*33eFt/hó szja-csökkentési lehetőség,
– házasságban élő szülőpár összesen három gyerekkel, de egyikük sem közös gyerek: 3*33eFt/hó szja-csökkentési lehetőség (a házasságban élő szülők a házastárs gyermekei után is jogosultak családi pótlékra és családi kedvezményre is),
– élettársi kapcsolatban élő szülőpár összesen három gyerekkel, de egyikük sem közös gyerek.
Ha mindhárom gyerek az egyik szülőé, akkor neki 3*33eFt/hó szja-csökkentési lehetősége van.
Ha egyiküknek egy, a másikuknak két vér szerinti gyereke van, akkor saját gyerekenként 10-10 ezer forint lehet a havi kedvezmény. Megosztás ezekben az esetben csak a következő év eleji adóbevallás elkészítésekor lehetséges,
– élettársi kapcsolatban élő szülőpár összesen három gyerekkel, akik közül az egyik közös, a másik két gyermek közül pedig az egyik az apa, a másik az anya vér szerinti gyermeke. Ekkor gyerekenként havi 10 ezer forint lehet a maximális kedvezmény. Év közben mindkét szülő csak a saját gyereke után jogosult családi kedvezményre, a közös gyerekre járó kedvezményt pedig meg is oszthatják. Ha az egyik fél nem tudja kihasználni a saját gyermekére járó kedvezményt, akkor azt csak a következő év eleji adóbevalláskor oszthatja meg élettársával,
– élettársi kapcsolatban élő szülőpár összesen három gyerekkel, akik közül egy közös, a másik kettő pedig például az anyáé. Ekkor az anya 3*33 ezer forint adókedvezményt kaphat havonta. Ebből a közös gyerekre járó kedvezményt oszthatja meg már most az adóelőleg-nyilatkozat kitöltésekor az apával,
– azonos nemű pároknál a családi kedvezményre az élettársak közül csak a vér szerinti szülő nyilatkozhat most. Ettől függetlenül az éves bevallás benyújtásakor – 2012 első felében – az élettárs is igénybe veheti megosztás útján a szülőt megillető családi kedvezményt.

—-Nyilatkozat nélkül nem jár!—-

A családi kedvezmény nem automatikus, nyilatkozattal kell kérni az érvényesítését, amihez a Nemzeti Adó és Vámhivatal honlapján található minta. Ha már a februári borítékban többet akarunk látni, akkor január 20-áig kell leadnunk a munkáltatónak a nyilatkozatot arról, hogy hány kedvezményezett eltartott van a családban. Fel kell tüntetni az eltartottak nevét, és adószámát is (vagy ha az nincs, akkor más megadott azonosítójukat). A nyilatkozatból a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is el kell tenniük egy-egy példányt és megőrizni 2016-ig.

Aki most elmulasztja a nyilatkozat leadását, az sem veszíti el a kedvezményt. Ha később nyilatkozik, akkor a következő bérszámfejtéskor már nőhet a nettója (persze nem visszamenőleg). Aki egyáltalán nem nyilatkozik év közben (vagyis bent hagyja a nagykalapban egy évig a pénzét), az sem veszíti el a kedvezményt, a 2012 év eleji adóbevalláskor figyelembe veheti. Ilyenkor még van lehetőség minden egyéb korrekcióra is, például a szülők is módosíthatnak a korábbi megosztáson.

Ha változás van

Ha év közbeni változás történik (például várandós lesz az anya, vagy a nagyobb gyerek kinő a kedvezményezettek köréből) és emiatt több vagy kevesebb kedvezmény jár, mint az év eleji nyilatkozatkor, akkor egy új nyilatkozat kitöltésével lehet megváltoztatni az igénylést.

Annyit érdemes azonban figyelembe venni, hogy ha az állam kárára tévedtünk év közben, vagyis több kedvezményt vettünk igénybe, mint amennyi járt volna, akkor (feltéve hogy ez az összeg meghaladja a 10 ezer forintot) 12 százalékos különbözeti bírságot fizethetünk. Tehát ha év közben megszűnik a családipótlék-folyósítás valamilyen ok miatt, akkor azonnal nyilatkozzunk újra.

—- Vállalkozók is kaphatnak családi kedvezményt?—-

A családi kedvezményt minden családi pótlékra jogosult megkaphatja, akinek van összevont adóalapba tartozó jövedelme, így a vállalkozók is. Számukra, ahogy már korábban megírtuk, a családi adókedvezmény adótervezési lehetőség is. Ha családi pótlékra jogosultak, érdemes átszámolniuk, jobban járnak-e azzal, ha növelik az összevonás alá eső jövedelmüket, és igénybe veszik a családi kedvezményt, miközben csökkentik az osztalékjövedelmet. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy az összevont jövedelem után tb-járulékot is kell fizetni – jegyezte meg Horváthné Szabó Beáta.

A vállalkozók közül azonban vannak olyanok is, akik részben vagy egészben kimaradnak a kedvezményből. Az evásoknál például nem lehet figyelembe venni a családi kedvezményt, mert ők a 30 százalékkal mindent leadóznak, nincs összevonás alá eső jövedelmük.
Az ekhósoknál már kicsit más a helyzet. Nekik legalább a minimálbér után normál módon kell adózniuk – itt számolhatnak a családi adókedvezménnyel. Az ekhós jövedelmeiknél viszont nem, mert az már eleve kedvezményes adózású.
Nem érvényesíthetnek családi kedvezményt azok sem, akiknek csak befektetéseik vannak, mert nekik sincs összevonás alá eső jövedelmük – tette hozzá a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik