Üzleti tippek

Leisztinger fideszesnek tűnő üzlete

Az MSZP-közeli üzletembernek tartott Leisztinger Tamás eladta szállodaláncát a Fidesz-közelinek tartott Jászai Gellértnek. Az üzlet nyomán magyar idegenforgalmi óriáscég alakul, és Leisztinger 30-40 milliárdot fektethet be az agráriumba. A friss Figyelő írása.

A Hunguest Hotels lánccal erősíti portfólióját Jászai Gellért, a Balaton környéki befektetési terveiről nevezetes SCD Group tulajdonosa, aki nagyszabású turisztikai fejlesztéseihez állami segítséget is szívesen igénybe venne.

Hazai agrárbefektetéseit kívánja növelni a Hunguest Hotels (HH) Zrt.-ért kapott vételárból Leisztinger Tamás. Az MSZP-hez közel álló üzletember az 1996-os privatizáció során, az Arago Befektetési Holding Zrt.-n keresztül szerzett résztulajdont a láncban, amelynek a szakszervezeti szállodavagyon is része volt Az ügyletet botrányok kísérték; az eladást a Nemzeti Üdülési Alapítvány és az Állami Számvevőszék egyaránt vizsgálta. Utóbbi el is marasztalta az Aragót, de különösebb következménye akkor nem lett a dolognak.

Piaci vélekedések szerint a „következmény” ideje most jött el. Ez pedig nem más, mint a HH eladása egy Fidesz közelinek tartott üzletembernek, jelesül Jászai Gellértnek. Gránitz János, a HH Zrt.-t birtokló Arago vezérigazgatója azonban cáfolta, hogy kényszerhelyzetben lettek volna. Mint mondta, „pénzügyi és szakmai partnereket” bő másfél éve kerestek már. „Kínai, orosz, izraeli, illetve svájci befektetőkkel is tárgyaltunk” – nyilatkozta Gránitz a Figyelőnek. Hozzátéve: Jászai cégével, a Magyar Turisztikai Holding (MTH) Zrt.-vel olyan előnyös üzletet kötöttek, amely „elismeri a korábbi évek beruházásait is”.

A vevő társaság vadonatúj formáció; december 16-án jelentették be, hogy az SCD Group Zrt. meghatározó tulajdonosaként ismert Jászai Gellért egyedüli magánszemélyként megalapította az MTH-t, amely két lépcsőben megvásárolja a hotelláncot. Az ügylet első részeként az MTH-hoz került a HH szavazó részvényeinek egyharmada; ezekért a cég 25 százaléknyi saját részvénnyel fizet; a 75 százalék egyelőre Jászainál marad. A szavazó részvények további közel kétharmadára (valamint az Aragóhoz került MTH-pakettre) opciós szerződést kötöttek, amely legkésőbb 2011. szeptember 30-ig hívható le. Azt, hogy mennyiért, ma még pontosan nem tudható. „Az opciós árat jövőbeli bevételi, nyereségességi, eladósodottsági mutatókhoz, valamint a cég készpénzállományához kötöttük, ezért ennél többet csak az opció sikeres lehívása után mondhatok” – közölte a Figyelővel Jászai Gellért.

Megjegyzendő, hogy a 12,5 milliárdos jegyzett tőkéjű HH Zrt.-nek nem szavazó, osztalékelsőbbségi részvényei is vannak; e 4,2 milliárdos névértékű csomagot – amely az állami tulajdonú, az üdülési csekkek rendszerét működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kezében van – nem érinti az ügylet.

Az első lépcső zárásával egy időben, január végéig az MTH Zrt.-be apportálják Jászai meglévő cége, az SCD Group Zrt. turisztikai érdekeltségeit, vagyis a Balaton-parti kempingeket és vendégházakat működtető Balatontourist Zrt.-t, a sármelléki Fly Balaton repteret, valamint a teljes Balaton Fejlesztési Program (Tópárbaj – Figyelő, 2008/35. szám) telkeit, terveit is. Az SCD-től érkező vagyonelemek együttesen mintegy 30 milliárd forintot érnek. A Portfolio.hu becslése szerint a HH ingatlanjainak értéke 38 milliárd forintra tehető; a cégértéket is beszámítva (amely az egyelőre szerény eredménytermelő képesség miatt nem túl magas) a Hunguest Hotels teljes értéke akár az 50 milliárdot is megközelítheti. Vagyis összességében az idén őszre 70–80 milliárd forintos vagyonú óriásvállalat jöhet létre.

(Az ügylet további részleteiről, az SCD és a HH egyesülésével létrejövő, mintegy 80 milliárd forint értékű idegenforgalmi cég terveiről és Leisztinger Tamás újabb befektetéseiről a Figyelő legfrissebb, csütörtökön utcára kerülő számában olvashat.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik