Üzleti tippek

6,9 százalékkal emelték a béreket a cégek

Az idén átlagosan 6,9 százalékkal növelték az alapbéreket, jövőre pedig 4,3 százalékos emelést terveznek azok a vállalatok, amelyek részt vettek a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK), valamint a Kienbaum Management Consultants közös bérezési felmérésében.

Vahl Tamás, a kamara elnöke a felmérést ismertető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a vállalati versenyképesség és így közvetve az adott ország tőkevonzó képessége nagymértékben attól függ, hogy hozzáférhető-e a megfelelően képzett munkaerő a piaci viszonyoknak megfelelő költségek mellett.

Az elnök szerint Magyarország már régóta nem klasszikus “olcsóbéres” gazdaság, ugyanakkor a munkaerőpiaci feltételek szempontjából számos külföldi cégnek a termelékenység, a képzettség, a költségek és a szabályozási környezet megfelelő és vonzó arányát biztosítja.

A felmérés szerint a munkaerő-kínálatot a tavalyihoz hasonlóan jónak értékelik a válaszadók, ezen belül viszont a szakmunkások rendelkezésre állása érezhetően romlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik