Üzleti tippek

További milliárdokat veszít a Mol

Jó néhány milliárd forintról kell lemondania a Molnak a földgázellátásról szóló törvény módosításával - írja a Napi Gazdaság elemezői vélemények alapján.

Miró József, az Erste elemzője a hazai kitermelésű és bizonyos import földgáz hatósági ármegállapításával kapcsolatban a Napi gazdaságnak azt mondta: a Mol jelenleg évi 2,2 milliárd köbméter gázt termel ki Magyarországon. Az egyetemes szolgáltatók 4,5 milliárd köbméter gázt használnak fel, így nagyjából 900 millió köbméter juthat a hazai kitermelésből erre a szegmensre. Kérdés, hogy mekkora árcsökkentésre lehet számítani. Ennek mértéke köbméterenként 10-20 forint is lehet.

Nehéz kiszámítani, hogy mennyibe kerül az új szabályozás a Molnak, de Miró szerint – olvasható a lapban – 10 milliárd forint körül lehet ez az összeg. Fontos azonban, hogy ennek többszörösét is kiteheti az adó előtti eredményt rontó tétel. Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy mindez 2015-ig lehet érvényben, hiszen akkor újra lehet kötni a beszállítói szerződést.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője 10-15 százalékos diszkonttal számol az árban az orosz importhoz képest. Ebben az esetben 3,5 milliárd forint körül lehet az az összeg, ami kiesik a Mol üzemi eredményéből. Ez a jövő évi tényleges tevékenységből származó profit egy százalékát sem éri el – vélekedett a Napi Gazdaságban ez elemző.

A stratégiai tároló biztonsági készletének csökkentésén összességében 7-8 milliárd forintot veszíthet a Mol – mondta a lapnak a Raiffeisen elemzője.

A lap megjegyzi, hogy a most elfogadott törvényjavaslatnak a szakemberek szerint rendkívül negatív üzenete van. Főleg azután, hogy a Molnak már végtelenítették a bányajáradék fizetését, a Robin Hood-adót és a válságadó-fizetési kötelezettségnek sem látni a végét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik