Üzleti tippek

Optimisták a cégvezetők

Mind saját cégük, mind az ország gazdasági kilátásait tekintve optimisták a magyar vállalati vezetők, akiknek háromnegyede azt várja, hogy cége árbevételének alakulása két éven belül ismét eléri vagy meghaladja a válság kitörése előtti szintet - derül ki egy friss felmérésből.

“A beruházások tekintetében jelenleg komoly vetélytársaknak számító balkáni országokhoz képest pozitívan változik Magyarország gazdasági környezetének megítélése a cégek körében” – közölte Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország vezető partnere. A szakértő szerint mindez első jele lehet az előző években fokozatosan növekvő régiós versenyhátrányunk leépülésének, ami segíthet abban, hogy a következő időszakban megálljon vagy meg is forduljon a vállalatok gazdasági áttelepülésének trendje.

A magyar cégek mellett azok balkáni versenytársaira – bolgár, görög, horvát, román, török, szerb, szlovén cégekre – kiterjedő elemzés a bevételek és a profit várható alakulására, az ügyfelek és munkatársak számának és elégedettségének változására, a munkavállalói juttatások és továbbképzési költségeinek jövőbeli alakulására is rákérdezett – áll a BDO Magyarország Tanácsadó Kft. aktuális gazdasági trendeket vizsgáló, nyolc ország 450 vállalatára kiterjedő felmérésében.

A magyarországi cégek várakozásai a kérdések többségét tekintve a három legkedvezőbb hely valamelyikén szerepeltek. Különösen a munkatársak elégedettségét, juttatásainak és képzésükre fordított erőforrásokat, illetve a vállalatok általános költési lehetőségeinek növekedését illetően tapasztalható pozitív eltérés a régiós átlaghoz képest.

Általában a szerb és török cégek várják a legnagyobb mértékű javulást az egyes tényezőket tekintve, ugyanakkor az elmúlt időszak kényszerű gazdasági sokkterápiája egyértelműen tükröződik a görög vállalatok várakozásain, amelyek rendre a legpesszimistábbak a nyolc országot tekintve.

A gazdasági környezet alakulását érintő kérdések többek között az infláció, a GDP alakulása, a munkanélküliség, valamint a külföldi tőkebeáramlás mértékének változásait érintették. A magyar cégek döntéshozói e területeken is kedvező várakozásokat fogalmaztak meg: mind a munkanélküliség, mind az infláció változásának tekintetében a legoptimistább, míg a GDP növekedését tekintve a második legpozitívabb álláspontot képviselik a vizsgált régióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik