Üzleti tippek

Távozik a Rail Cargo két vezetője

Leváltják a Rail Cargo Hungaria (RCH) tulajdonosának, a Rail Cargo Austriának (RCA) két vezetőjét, mert nem tudtak megfelelő takarékossági tervet összeállítani - jelentették csütörtöki osztrák napilapok.

Az értesülések szerint az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) holding vezérigazgatója, Christian Kern az ÖBB felügyelőtanácsának csütörtöki ülésén kezdeményezi Friedrich Macher leváltását a konszern teherszállítási üzletága, az RCA éléről. A lapok úgy tudják, távozik Günther Riessland az igazgatóság elnöke is. A hírek szerint a két érintett vezetővel már előző este ismertették a döntést.

A két igazgatónak állítólag azért kell távoznia, mert nem tudtak olyan takarékossági tervet előállítani, amellyel a veszteséges RCA – és vele együtt a magyar leányvállalat – saját erejéből, vagyis állami, illetve konszernen belüli források nélkül nyereségessé válhatna. Machernek és Riesslandnak állítólag azt is felróják, hogy két és fél éves működésük alatt nem tudták a volt MÁV Cargót integrálni az RCA-ba.

A felügyelőtanács csütörtöki ülésén az árufuvarozás újbóli nyereségessé tételéről tanácskozik. Az RCA, az ÖBB valamikori húzóágazatból mára a konszern problémás területévé vált. Lapértesülések szerint a leányvállalat az erre az évre eredetileg tervezett 65 millió eurós veszteségnek legkevesebb a dupláját halmozza fel az év végéig.

A mintegy háromezer főt foglalkoztató Rail Cargo Hungariánál októberben 460 fős leépítést jelentett be a tulajdonos. A tervezett létszámcsökkentés mértékét a magyar szakszervezetek követelésére és sztrájkfelhívása nyomán végül mérsékelték.

Osztrák lapok ÖBB-s forrásokra hivatkozva korábban arról is hírt adtak, hogy a holdingon belül vitatják, hogy a volt MÁV-cég megérte-e a vételárat és a 2008-as privatizáció óta ráfordított összegeket, összesen mintegy 700 millió eurót. A privatizációval kapcsolatban korrupció gyanúja is felmerült, az osztrák és a magyar hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik