Üzleti tippek

Malév: vége az orosz-magyar kapcsolatnak

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos moszkvai tárgyalásain abban állapodott meg orosz partnereivel, hogy lezárják a Malévot érintő eddigi együttműködést, és szakértői tárgyalások során rögzítik a pénzügyi elszámolás módját.

Fellegi Tamás Viktor Zubkov orosz első miniszterelnök-helyettessel és Igor Szecsin energetikáért felelős miniszterelnök-helyettessel tárgyalt szerdán Moszkvában. A magyar miniszter a megvitatott területek között az energetika, a közlekedés és a mezőgazdaság kérdéseit említette.

Az NFM csütörtökön a Malévról szóló tárgyalásokról annyit közölt, hogy “a felek megállapodtak abban, hogy lezárják a Malévot érintő eddigi együttműködést, és szakértői tárgyalások során rögzítik a pénzügyi elszámolás módját”.

Az idén tavasszal ismét állami tulajdonba került Malév magyar légitársaság ügye már 2009-ben is folyamatosan szerepelt a magyar-orosz megbeszéléseken. A Malév 2007 tavaszán került a Borisz Abramovics orosz üzletember érdekeltségébe tartozó AirBridge Zrt. tulajdonába, s egy Abramovics által a légitársaság nevében a VEB banknak aláírt 32 millió euró értékű viszontgarancia a Malév kötelezettségeként jogvita tárgya. A legutóbbi hivatalos tájékoztatás szerint ezen felül a Malév 102 millió euróval tartozik az orosz banknak, miközben a Malév finanszírozása továbbra is problematikus.

A tárca közleménye szerint a találkozón az orosz fél aggodalmának adott hangot az energiaszektort érintő válságadó miatt, amely a Panrusgazt is sújtja.

A miniszter az MTI-nek szerdán azt mondta: a két ország közötti nyitott kérdések közül többen várhatóan döntés születik majd Orbán Viktor magyar kormányfő jövő heti moszkvai látogatásán, másokban pedig akkor szabják majd meg a felek a további irányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik