Üzleti tippek

20,5 millióra büntették az Auchant

Beszerzési ár alatt forgalmazta az importból származó, Tatra és Madeta márkájú 1,5 százalékos cseh UHT-tejeket az Auchan, ezért az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MgSzH) 20,5 millió forintos büntetést szabott ki az üzletláncra.

Az Auchan Magyarország Kft. és a Tesco Global Zrt. ellen a piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanács (TT) még szeptemberben tett bejelentést beszerzési ár alatti értékesítés gyanúja miatt.

Az MgSzH vizsgálatot tartott és összesen 20 515 379 forintra bírságolta az Auchan Magyarország Kft.-t, mert az üzletlánc beszerzési ár alatt forgalmazott Csehországból származó UHT (ultramagas hőmérsékleten kezelt) tejeket.

A beszerzési ár alatti értékesítést az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény tiltja. A jogszabály szerint a kereskedők az élelmiszereket nem adhatják olcsóbban, mint amennyiért azokat vették.

Az utóbbi időben többször is előfordult, hogy egyes import termékek 115-145 forintos literenkénti árakon kerültek a pocokra, miközben a hazai UHT-tejek normális árviszonyok mellett 170-180 forintnál olcsóbban nem jelenhetnek meg a kiskereskedelemben. Az Auchan már befizette a büntetést.

A Tesco esetében a vizsgálat még tart és várhatóan december elején fejeződik be, addig az MgSzH az eljárásról nem közöl részleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik