Üzleti tippek

A kkv-k segíthetnek a romakérdés megoldásában

A kis- és középvállalkozások jelentős szerepet játszhatnak a romák foglalkoztatottságának javításában, valamint az önfoglalkoztatás és vállalkozások indításának elősegítésében - véli Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő.

Járóka Lívia megbeszélést folytatott Brüsszelben Dimitar Ivanovval, a bolgár Kisvállalkozói Szövetség igazgatójával, amelyen Járóka kiemelte, hogy nagyobb hangsúlyt kell helyezni a nők szerepére az üzleti vállalkozások indításában, mivel egyrészt a roma nők foglalkoztatottsága jóval alacsonyabb a férfiakénál, másrészt a családban betöltött szerepüket tekintve a nők lehetnek a kirekesztett közösségek gazdasági megerősítésének katalizátorai.

Az EP-képviselő mintegy harminc romániai polgármesterrel találkozott, és beszámolt nekik az Európai Regionális Fejlesztési Alapot szabályozó rendelet legújabb módosításáról, ami új lehetőségeket teremt a nyomor és társadalmi kirekesztés elleni küzdelemben a lakhatási körülmények javítása terén.

Járóka hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság eredeti javaslatát kiegészítve az Európai Parlamentnek három jelentős változtatást sikerült elérnie. Először is a támogatás nem csupán az új tagállamok, hanem az Európai Unió egész területén elérhető, másrészt nem csupán városi, hanem vidéki területeken is alkalmazható, harmadrészt pedig nem csupán a lakásfelújításokra terjed ki, hanem az új házak építésére is.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendelkezés hatékony végrehajtásához egyrészt a tagállami operatív programok felülvizsgálata, másrészt a lakhatási beruházások újratervezése lenne szükséges, ez azonban egyelőre késik a tagállamokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik