Üzleti tippek

Az APEH a tutira megy

Már ombudsmani vizsgálat is bizonyítja, hogy az adóhivatal revizorai jobban szeretik a kicsi, jól körülhatárolható ügyeket, mint a nagy, de sikamlós problémákat.

Szabó Máté ombudsman saját hatáskörben vizsgálta a pénzügyi jogi problémákat, amelyeket felerősített a gazdasági válság. Az adóhatóság mellett a magánnyugdíjpénztárakat is vizsgálta, és megállapította, hogy ezek a nonprofit szervezetek profitorientált tevékenységet végeznek.

Az egyik probléma a méltányosság volt. Az APEH-en belül ezt kiemelten figyelik, mivel alapot adhat a korrupcióra. Ugyanakkor számos esetben a néhány ezer forintos tartozás behajtása sokkal több közpénzbe kerül, mint amennyihez a végén hozzá jut a hivatal – mondta a biztos.

Gazdaságossági-alkotmányossági problémát vet fel az, hogy az adóhivatallal szembeni alapvető elvárás a költségvetés bevételi oldalának a biztosítása. Adott esetben az átlátható állami pénzköltés többet jelentene, mint az adóhivatali szigor.

Veszélybe kerülhet a járadék

A magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban azt a megállapítást tette a biztos, hogy a jelenlegi jogszabályi és intézményi környezetben nincs garancia a járadékok maradéktalan kifizetésére.

A befizetett pénzből, és annak hozamából kalkulált járadék ugyanis nem biztos, hogy kitart a pénztártag haláláig. Ha előbb fogy el, akkor – a pénztár nonprofit jellege miatt – nincs saját tőkéje, amiből tovább fizethetné a járadékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik