Üzleti tippek

Már nincs kiemelve az Álomsziget

Szerdától nem kiemelt beruházás az óbudai Hajógyári szigetre tervezett Álomsziget nevű projekt - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A kormány tavaly márciusban tette kiemeltté az Álomsziget beruházást. A kiemelt jelleg azt jelenti, hogy a közigazgatási hatósági ügyeket egy szinttel feljebb intézik. Így például az építési engedélyt nem a helyi önkormányzat jegyzője, hanem a regionális államigazgatási hivatal adja ki.

Idén szeptember elején, miután a kormány a regionális államigazgatási hivatalok helyébe létrehozta a megyei – fővárosi – közigazgatási hivatalokat, módosítani kellett mindazokat a kormányrendeleteket – így a kiemelt beruházásokat meghatározó rendeleteket is – amelyekben korábbi nevükön szerepeltek az említett hivatalok. Akkor még szerepelt a listán az Álomsziget.

Czomba Sándor államtitkár kedden az Országgyűlésben kijelentette az előző kormány az Álomszigetet és Sukorót úgy nyilvánította kiemelt beruházássá, hogy az ehhez megkövetelt közcél és feltételek nem álltak fenn. A vonatkozó szerződés titkosítását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter feloldotta, s az iratokat hamarosan nyilvánosságra hozzák. Megemlítette, hogy a szerződéseket vizsgálják, a vizsgálat kiterjed az érintett ingatlanok értékesítésére és a lefolytatott privatizációs eljárásokra is.
„Nem ismerjük a döntés hátterét. Határozottan meg vagyunk győződve róla, hogy a projekt érdemes a kiemelt státuszra. Jelenleg mérlegeljük a döntésnek a projekt kivitelezési ütemtervére gyakorolt hatását. Az engedélyeket még nem kaptuk meg, a területen régészeti feltárások vannak folyamatban” – reagált a kormányrendeletre Sammy S. Smucha, az Álomsziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik