Üzleti tippek

Legújabb Orbán-kalkulátor – ennyi marad a zsebében

Legújabb adókalkulátorunk már a nemrégiben bejelentett járulékemeléssel, és a módosított járulékplafonnal számol. A kormány szerint az adóváltozásokkal jövőre mindenki jobban jár - ellenőrizheti, ön vajon ebbe a halmazba tartozik-e.

Érdemes újra utánaszámolni a jövő évi nettó bérüknek azon olvasóiknak is, akik használták korábbi Orbán-bérkalkulátorunkat, azóta ugyanis történt egy s más.

A dolgozóknak ugyanis kevesebb nettó bérrel kell számolniuk jövőre a korábbi elképzelésekhez képest, a munkavállalói járulék emelése miatt, bár az extrém magas bérűek nettója kisebb arányban csökken.

A munkavállalói járulékemelés nem minden dolgozótól vesz el többet arányosan, csak a havi bruttó 638 750 forint alatt keresőktől. Aki ezen szint fölött keres, az nem fizet több nyugdíjjárulékot a járulékplafon miatt. (A járulékplafon azt a bért jelenti, amely fölött már nem kell nyugdíjjárulékot fizetni.)
Minthogy még nem lehet tudni, lesz-e munkaadói járulékplafon, ezért a kalkulátorunkban ezzel nem számoltunk. Korábban a kormány tervezte munkaadói járulékplafon bevezetését, ami súlyos milliárdokkal fosztotta volna meg az állami nyugdíjrendszert, sajtóhírek szerint azonban visszakozna.

A kormány a járulékemelést a nők kedvezményes (40 év szolgálati év utáni) nyugdíjba vonulási lehetőségének megteremtésével magyarázta, de nem kapott helyet a kormányzati kommunikációban a munkaadói járulékplafon bevezetése, amely a járulékbevételek csökkenésével járna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik