Üzleti tippek

Újabb pofon a középosztálynak

A Fidesz munkavállalói járulékemelése újabb pofon még azoknál az átlagnál jobban keresőknek is, akik nem tudnak családi kedvezményt érvényesíteni. Még szűkebbé vált azok köre, akik jól járnak az új adórendszerrel.

Nagyjából bruttó 294 ezer forint körüli az a szint, amely alatt keresők nettókereset-csökkenést tapasztalhatnak, ha nem képesek érvényesíteni családi kedvezményt. Feltéve, ha megvalósulnak a kormány jelenleg ismert adótervei, amelybe már a munkavállalói járulékemelést is beleszámítottuk (az erről szóló módosítót hétfő este már megszavazta az Országgyűlés).

A kormány a félszázalékos járulékemelési szándékot a nők kedvezményes (40 év szolgálati év utáni) nyugdíjba vonulási lehetőségének megteremtésével magyarázza. Nem szól viszont a kormányzati kommunikáció arról, hogy a munkaadói járulékplafon bevezetése súlyos milliárdokkal rövidíti meg az állami nyugdíjrendszert.

A korábbi adóelképzelés – amelyről Orbán Viktor azt mondta: „mindenki jobban jár, mert az elmúlt húsz év legalacsonyabb jövedelemadóját vezetjük be” – szerint körülbelül már 10 ezer forinttal alacsonyabb bérszinten maradt volna változatlan a nettó bér (alatta csökkent volna). Ennél a bérszintnél sem jár feltétlenül jobban az illető, hiszen a kormány jövőre 3,5 százalékos inflációval számol. Ha a közszférában dolgozik az illető, akkor (hacsak nem kerül magasabb besorolásba) nem nő a bére 2011-ben. A jövő évi béremelkedésre a versenyszférában sem vehet mérget mindenki. A nettó kereset valódi (reál) értéke tehát ezen a bérszinten is csökkenhet.

Aki azonban már havi bruttó 353 000 forint körül keres, az akkor sem sír, ha nem emelik a bérét, az adórendszer változásának köszönhetően nem csökken a reálbére. Akiknek pedig ezen szint fölötti a jövedelmük, azok már valóban jól járnak akkor is, ha nem emelik a bérüket, mégpedig annak arányában járnak egyre jobban, amennyire magas a jövedelmük (neokonzervatív szóhasználattal: minél keményebben dolgoznak, minél nagyobb értéket állítanak elő).

Aki például bruttó havi 500 ezer forintot keres, annak jövőre csaknem 10 százalékkal nő a reálbére, egymilliónál már 22 százalék körüli a növekedés.

Nem ennyire rózsás a kép a minimálbér környékén (igaz, mint láthattuk az átlagbér szintjén keresők sem ünnepelhetnek mind jövőre).

A kormány 4,5 százalékos minimálbér-emelést javasol (73 500 forintról 76 800 forintra), „így nem ér senkit sem veszteség” a nemzetgazdasági miniszter szerint. A mondat igaz lenne, ha a kormány végül eltekintene a járulékemeléstől, és ha a minimálbéresek 2011-ben is képesek lennének 2010-es árakon vásárolni (további feltétel, hogy a bruttó 294 ezer forint alatt keresők is mind megfelelő béremelést kapnának). Hogy a mondat legalább a minimálbéresekre nézve igaz legyen, ahhoz bruttó 80 ezer forint fölé kellene emelni a legkisebb bér összegét.

Mindemellett azonban meg kell hagyni, a kormányzati adópolitika fő kedvezményezettjei, a jól kereső családosok (és a nagyon jól kereső család nélküliek) valóban jól fognak járni, a járulékemelés dacára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik