Üzleti tippek

Háromkulcsos adót javasol a Jobbik

A Jobbik az egykulcsos személyi jövedelemadózás helyett 12, 20 és 32 százalékos szja-kulcsokat javasol. Emellett a magyar élelmiszerek áfáját 5 százalékra csökkentenék.

Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő azt mondta: nem az egykulcsos adózás az arányos, hanem az, amikor azok, akik “a társadalom tortájából nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak (…), a közterhekből is nagyobb mértékben részesülnek”.

Hozzátette: az egykulcsos személyi jövedelemadózással az állam milliárdosoknak juttat kedvezményt. Példaként a négy gyermeket nevelő Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank elnökét hozta, akinek bruttó kétmillió forintban maximált fizetése után az eddigi 812 ezer forint helyett jövőre csak 274 ezer forint személyi jövedelemadót kell fizetnie – ismertette.

A Jobbik a hasonló esetek kiküszöbölésére azt kezdeményezi, hogy az átlagos szja-kulcs 12 százalék legyen, “a jó keresetűek” 20 százalékos kulccsal adózzanak, míg az évi 12 millió forint feletti jövedelmekre 32 százalékos adót vetnének ki.

Z. Kárpát Dániel arról is beszélt, hogy mivel az alacsony jövedelmű családok nem tudják igénybe venni a gyermekek után járó adókedvezmény teljes összegét, számukra bevezetnék a “negatív adózást”. Így – folytatta – azok részesülhetnének támogatásban, akik “nem öt-hat bűnözőt, hanem három-négy dolgozó gyermeket nevelnek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik