Üzleti tippek

Kedvező fordulat a Nokiánál

A vártnál jobb harmadik negyedévi eredményeket hozott nyilvánosságra csütörtökön a finn mobiltelefon-gyártó Nokia. A működési hatékonyság növelése érdekében 1800 munkahelyet szüntetnek meg.

A Nokia harmadik negyedévi nettó nyeresége 529 millió euró volt az előző évi 559 millió eurós veszteség után. Az elemzők kevesebb, 229 millió eurós eredményre számítottak. A vállalat a korábban várt 10-11 százalékról 10-12 százalékra növelte az idei évre vonatkozó profitmarzs-kilátásait.

Bejelentették továbbá, hogy 1800 munkahelyet szüntetnek meg, továbbá egyszerűsítik a Symbian okostelefonok gyártási folyamatát.

A harmadik negyedévi eladások 4,7 százalékkal, 10,27 milliárd euróra nőttek, ami mintegy negyed milliárd dollárral magasabb a piaci várakozásoknál.
A most bejelentett eredmények voltak a Microsofttól szerződtetett új vezérigazgató, Stephen Elop alatt először közzétett adatok. A szeptemberben elbocsátott Olli-Pekka Kallasvuo helyére azért Elopot nevezték ki, mert az okostelefonok piacán szerzett tapasztalataitól azt remélik, a Nokia ismét versenybe szállhat a piacot domináló Apple és HTC vállalatokkal.

A délelőtti kereskedésben a Nokia részvények árfolyama 8,2 százalékos pluszban, 8,35 eurón állt a helsinki értéktőzsde reprezentatív indexének az OMX Helsinki 25 2,34 százalékos emelkedése mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik