Üzleti tippek

70 százalékkal nőtt az Apple nyeresége

Az Apple Inc. adózott eredménye éves szinten 70 százalékkal nőtt üzleti évének szeptemberrel véget ért utolsó negyedévében.

Az amerikai informatikai óriáscég egy részvényre jutó nyeresége 4,64 dollár volt, a bevétel pedig minden korábbinál nagyobbra, 67 százalékkal 20,3 milliárd dollárra nőtt. A profit és a bevétel is meghaladta a várakozásokat, elemzők 4,08 dolláros részvényenkénti nyereségre és 18,9 milliárd dollár bevételre számítottak.

A kiugró eredmény elsősorban a bevétel egyharmadát “szállító” iPhone-nak tulajdonítható. Az okostelefonból 14,1 millió darab kelt el július és szeptember között, 91 százalékkal több az előző évinél. Az Apple így messze a Research in Motion (RIM) előtt jár; a Blackberry gyártója 12,1 millió darabot adott el az iPhone legnagyobb riválisának tartott készülékből, és az Apple-nek „van még néhány meglepetése a naptári év hátralévő részére” – mondta Steve Jobs, a cég vezetője a hétfői New York-i tőzsdezárás után kiadott jelentést ismertetve.

Az iPad táblagépek forgalma ugyanakkor vártnál kevésbé jól alakult, a billentyűzet nélküli miniszámítógépekből 4,2 millió darab fogyott, míg szakértők 5 millióra számítottak. Mac-számítógépekből 3,89 millió darabot adtak el a szeptember 25-én zárult negyedévben, 27 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik