Üzleti tippek

Több a felszámolás, de az új cég is az építőiparban

400-nál is több építőipari vállalkozás felszámolását indították el a cégbíróságok szeptemberben, s ez rekord az ágazat történetében - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Az Opten közleménye szerint az első három negyedévben az ágazat csaknem 3000 cége ment tönkre, 18 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az Opten szerint még ennél is nagyobb baj, hogy helyettük több mint 4300-at alapítottak. A legfrissebb adatok szerint a felszámolásoknál csak az új cégek alapítása nő dinamikusabban a magyar építőiparban.

“Egy piacait vesztett ágazatban nem normális jelenség, hogy boldog-boldogtalan vállalkozásba fog” – idézik Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját a közleményben. Szerinte vitán felül áll, hogy az építőiparban magas az egyetlen munkára létrehozott projektcégek száma, de ez sem magyarázhatja, hogy miért emelkedik egymás mellett dinamikusan a felszámolások, a végelszámolások és az új cégalapítások száma is.

Szeptemberben 401 építőipari vállalkozással szemben indítottak felszámolási eljárást a cégbíróságok, ez 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és negatív rekordot jelent az ágazat történetében. Az évtized első felében negyedévente számoltak fel ennyi céget. Az év első három negyedévében együttesen 2940 felszámolás indult el az ágazatban, ami 18,7 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest, és csaknem 50 százalékos növekedés 2008-hoz képest.

Hasonló ütemben emelkedett a végelszámolások száma is. Az idén eddig 1680 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, ez 18,2 százalékkal több a tavalyi első három negyedévhez képest. “A végrehajtások dinamikája jelentősen nőtt: míg félévkor még csak 12 százalékos volt a növekedés 2008 első félévéhez képest, az elmúlt három hónap mindegyikében gyorsan emelkedett a közzétételek száma” – figyelmeztet egy új jelenségre Csorbai Hajnalka.

Az első három negyedévben 4343 új építőipari cég alapítását tették közzé a cégbíróságok, ez 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban, s ugyanennyivel kevesebb, mint 2008-ban volt. Az igazgató szerint sürgősen be kellene avatkozni az ágazat ügyeibe, mert előbb-utóbb a lánc- és körbetartozások olyan rendszere jön létre, ami rövid időn belül nagyon sok tisztességes céget tesz tönkre.

“Valahol van az ágazat előtt görgetett adóssághalmaznak egy olyan kritikus tömege, amelyet ha elérünk, akkor nemcsak a kisebb, de még talpon levő kkv-k, hanem a nagyobb és tőkeerősebb cégek is bajba kerülhetnek” – véli az Opten stratégiai igazgatója, aki szerint drágítani szükséges a cégalapítást, és komolyan kellene végre venni a távoltartási szabályokat, azaz következetesen érvényesíteni kellene, hogy akit eltiltottak a cégvezetéstől, az máshol ne tölthessen be vezető pozíciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik