Üzleti tippek

2018-ra lesz Déli Áramlat

Az Oroszország által támogatott Déli Áramlat gázvezeték várhatóan 2018-tól üzemel teljes kapacitással, míg egy rövidebb szakaszát már 2015 decemberében átadhatják - nyilatkozta az orosz energiaipari óriás, Gazprom szóvivője csütörtökön.

Az összesen négy szakaszból álló Déli Áramlat legelőször elkészülő része Bulgáriáig szállít majd orosz földgázt, évi mintegy 15,6 milliárd köbméteres összkapacitással. A 2018-ra elkészülő teljes vezetékhálózaton keresztül évente várhatóan 63 milliárd köbméter érkezik Európába.

A Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller 2010 májusában még úgy nyilatkozott, hogy az első európai szállítások 2015-ben történhetnek. Akkor nem közölt részleteket arra vonatkozóan, hogy hova kerül majd ez a földgáz.

A Déli Áramlat Oroszországból a Fekete-tengeren át Görögországba, Bulgáriába, Olaszországba, Szerbiába, Magyarországra, Szlovéniába és Ausztriába, négy vezetéken keresztül szállít majd földgázt. A vezetéket üzemeltető vállalat részvényese az orosz Gazprom és az olasz ENI, az osztrák OMV és a francia EdF.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik