Üzleti tippek

Kinyíltak az új pénzcsapok

Beruházásra is lehet hitelt felvenni szeptembertől a Széchenyi Kártya-programban, akár önállóan, akár a már meglévő Széchenyi folyószámla- vagy forgóeszközhitel mellé. Az új beruházási hitel előnye, hogy használt gépre vagy megkezdett projektre is igényelhető pénz, és a beszerzés tárgya vagy a beruházás maga is lehet a hitelfedezet része.

Régi panaszuk a vállalkozóknak, hogy több, a piacon kínált beruházási hitelből csak új beruházást és új berendezések beszerzését támogatják. Ezért a Széchenyi beruházási hitelt már megkezdett projektekre is igénybe lehet venni, és használt gépeket is lehet belőle vásárolni, nem csak újakat.

A vállalkozások igénye alapján tették lehetővé azt is, hogy egyedi banki döntés függvényében ne csak ingatlanfedezet biztosítása mellett lehessen beruházási hitelt felvenni, hanem maga a hitelből megvalósuló beszerzés (gép vagy ingatlan) vagy beruházás is lehet részben vagy egészben a hitel fedezete. Ezzel próbálták a túlbiztosítás terhét enyhíteni, és könnyíteni a hitelhez a hozzáférést. Így lehetséges, hogy akár egy kisebb értékű ingatlan és a beruházás tárgya együtt elég legyen fedezetül – tudtuk meg a Széchenyi Kártya-programot üzemeltető KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatójától, Krisán Lászlótól.

A Széchenyi beruházási hitelt már meglévő Széchenyi folyószámla vagy forgóeszközhitel mellé vagy önállóan is felvehetik a vállalkozók, maximum 50 millió forintos összegig. A hitelkérelmet a kamarai, illetve VOSZ-irodákban lehet beadni, vagy online, ahogy eddig is.

beruházási hitel

Szeptembertől igényelhető. Futamideje 12-120 hónap, összege 1 és 50 millió forint között lehet. A hitel főbiztosítéka a beruházás tárgya (de attól eltérő ingóság illetve ingatlan is bevonható). Állami kamattámogatása jelenleg 2 százalék (a futamidő első 3 évére). Igényléséhez be kell nyújtani az egyszerűsített üzleti tervet is, ami az egyik fő szempont a minősítésnél. Kamata 1 havi BUBOR + 4,5 százalék. Kezelési költsége évi 0,8 százalék. A szerződéskötési díj egyszeri 1,5 százalék, a folyósítási jutalék pedig 15 ezer forint folyósításonként.

Önrész nélkül nem megy

A minimum 20 százalékos önrésztől viszont nem fognak eltekinteni a Széchenyi beruházási hitelnél, mondván, minden vállalkozásnak saját magának is kell valamennyi rizikót vállalnia, mégpedig azzal, hogy saját pénzét is beteszi a fejlesztésbe. Az, hogy mennyi önerőt fognak kérni a bankok a vállalkozótól, változó lehet. Előfordulhat, hogy megelégszenek 20 százalékkal is, de indokolt esetben ennél magasabb is lehet a kért önerő, bár vélhetően nem ez lesz a hiteldöntés lényegi eleme – valószínűsítette Krisán László.

A beruházási hitel igényléséhez feltétel, hogy megfelelően felépített üzleti elképzelése legyen a vállalkozásnak, viszont ezt a lehető legegyszerűbb formában kell bemutatnia: egy másfél oldalas excel tábla kitöltésével lehet beadni az üzleti tervet. Ennek elkészítésében díjmentesen segédkeznek az egyébként az igénylés benyújtásában közreműködő kamarai és VOSZ-irodák.

forgóeszközhitel

Új termék, augusztustól igényelhető. Felhasználható például készletek, alapanyagok beszerzéséhez. Futamideje 3 év, 1 és 25 millió forint közötti összegben vehető igénybe. Főfedezete a vállalkozás magánszemély tulajdonosának személyes, minimum 50 százalékos garanciája (vagy egyéni vállalkozók esetén a vállalkozótól különböző magánszemély kezessége). Állami kamattámogatása jelenleg 2 százalék (a teljes 3 éves futamidőre), kamata 1 havi BUBOR + 5 százalék, kezelési költsége évi 0,8 százalék. A szerződéskötési díj egyszeri 1,5 százalék, folyósítási jutalék pedig 10 ezer forint folyósításonként.

Van rá igény

A Széchenyi forgóeszközhitel is új termék, augusztus óta lehet igényelni, maximum 25 millió forint értékben. Forgóeszközhitelre mintegy száz igénylés érkezett be a KA-VOSZ Zrt.-hez az utóbbi három hétben, és beruházási hitelért is jelentkezett már 25-30 vállalkozás. Az első hitelkiadásokig csak napok vannak hátra – tudtuk meg Krisán László vezérigazgatótól.

A Széchenyi Kártya-programban a KA-VOSZ szerint testre szabhatóak a források, mert a termékek külön-külön vagy egymást kiegészítve képesek lesznek igazodni ahhoz, hogy mire van szükségük a vállalkozásoknak. Egy-egy cég akár mindhárom már elérhető hitelt igénybe veheti, s így jön ki a most elérhető maximális 100 millió forintos hitelkeret.

Országjárás

A Széchenyi Kártyát igénylők 85 százaléka vidéki vállalkozás, ezért elsődleges elv volt, hogy az új termékek is képesek legyenek kiszolgálni a vidéki vállalkozók igényeit. Nem véletlen az sem, hogy a forgóeszköz és a beruházási hitel országos bemutatókörútját vidéken kezdték nemrégiben.

A konzultációk még tartanak. Budapest lesz az utolsó állomás, ahol a tájékoztatás mellett összefoglalják majd, hogy az országjárás alatt milyen visszajelzéseket kaptak, milyen tapasztalatok gyűltek össze. Az észrevételeket a finomhangolásnál is hasznosítani fogják.

önerőhitel

Az uniós pályázatok önerejének előteremtésére fog szolgálni. Indulása 2011. januárban várható. Futamideje maximum 10 év, összege pedig legfeljebb 50 millió forint lehet a tervek szerint.

Önerőpótló

Krisán László megerősítette még, hogy az uniós pályázatokhoz kapcsolódó Széchenyi önerőhitel indítása januárra várható. A KA-VOSZ olyan önerőhitellel szeretne kirukkolni, ami már illeszkedik a megújulás alatt levő uniós pályázati rendszerekhez, ezért ennél a terméknél még uniós és kormányzati egyeztetésekre van szükség.

Mint megírtuk, a kormány az új Széchenyi Terv célrendszeréhez szeretné hozzárendelni a még elérhető uniós pályázati forrásokat és januárra ígérte az új pályázatok megjelentetését. Korábban azt mondta a FigyelőNetnek Krisán László, hogy augusztus végéig a kormány megvizsgálja, hogyan tudná az

folyószámlahitel

A klasszikus 2002 óta elérhető. Napi költségek, pillanatnyi likviditási gondok áthidalására szolgál (akár az adó befizetésére). Futamideje 1+1 év, 500 ezer és 25 millió forint között igényelhető. Főfedezete a vállalkozás magánszemély tulajdonosának minimum 50 százalékos személyes garanciája (vagy egyéni vállalkozók esetén a vállalkozótól különböző magánszemély kezessége). Állami kamattámogatása jelenleg 1 százalék. Kamata 1 havi BUBOR (jelenleg 5,26 százalék) + 4 százalék, kezelési költsége 0,8 százalék. Az igényléskor a kártyadíj 15-160 ezer forint közötti (hitelösszegtől függően).

állam az eddigi hazai költségvetési forrás helyett EU-s forrásból előteremteni 2011-re a Széchenyi Kártya-termékekhez a fedezetet és az állami garanciát. Most annyit tudtunk meg tőle, hogy továbbra is folynak az egyeztetések.

Állami szerepvállalás

Mindegyik Széchenyi-hitelre jellemző, hogy az állam a kamattámogatáson felül garanciadíj-támogatást is nyújt. A Garantiqa készfizető kezességvállalása mögött pedig állami viszontgarancia áll, amely a banki kockázatokat porlasztja, s egyben a bankok hitelezési kedvét is erősíti. Ezzel az állam sem vállal túlzott kockázatot, hiszen a Széchenyi Kártya-bedőlések aránya bár növekedett a válság ideje alatt, de közel nem éri el azt a mértéket, amelyet más banki piaci termékek szenvedtek el

Nyár elején Krisán László azt nyilatkozta a FigyelőNetnek, hogy a kormány augusztus végéig megvizsgálja, felemelhető-e a viszontgarancia mértéke, de ebben az ügyben még nem született döntés.

Széchenyi kártya számokban

– 182 ezer Széchenyi Kártya-igénylés történt 2002 óta.
– Közel 132 ezer vállalkozás jutott Széchenyi Kártyához.
– 8 év alatt 810 milliárd forint folyószámlahitelt kaptak a kártyatulajdonosok.
– Jelenleg 130 milliárdnyi a kihelyezett hitel és évi 18-20 000 vállalkozás igényel.
Közel 300 helyen lehet igényelni a kártyát a kamarai és VOSZ-irodákban + 2009 elejétől online igénylés is lehetséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik