Üzleti tippek

Béremelésre készülnek a cégek

A Hay Group felmérése szerint a vállalatok többsége béremelést tervez jövőre.

A magyarországi cégek 58,2 százaléka már konkrétan tudja, hogy mennyivel növeli a munkavállalók bérét jövőre, míg 13,4 százalék még bizonytalan abban, hogy lesz-e egyáltalán emelés – erre az eredményre jutott a Hay Group tanácsadó cég legfrissebb felmérése.

A felmérést 422 résztvevő ügyfelének adataiból készítették el, ami csaknem 240 000 munkavállaló egyedi adatait jelenti. A megkérdezett cégek további 28,4 százaléka is béremelési tervekről számolt be, ugyanakkor még nem tudta megmondani ennek mértékét. A legtöbb bizonytalan vállalat valószínűleg kivár a döntéssel, amíg a 2011-es személyi jövedelemadóval kapcsolatos kérdések tisztázódnak, és az idei vállalati eredményekről már pontosabb képet lát.

Az adatokból az is kiderül: a 2005-ös szint alá süllyedt idén a bruttó bérek reálértéke Magyarországon, a mai összegek az öt évvel ezelőttiek 99 százalékát érik. A Hay Group felmérései alapján a vállalatok idén átlagosan 3,7 százalékos béremelést hajtottak végre, ami alacsonyabb az idei inflációs várakozásoknál, ráadásul tavaly is kisebb volt az emelés, mint a tényleges infláció.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik