Üzleti tippek

Nem tárgyal a kormány az E. ON Földgáz megvételéről

A kormány nem folytat és nem is folytatott tárgyalásokat az E.ON Földgáz Trade Zrt. megvásárlását illetően - jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfői közleményében, amelyben a Népszava hétfői számában megjelentekre reagál.

A lap összeállításában pontosan meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról is ír, hogy a kormány sikertelen tárgyalásokat folytatott a német E.ON Ruhrgas AG.-val arról, hogy a társaság adja el a magyarországi földgáz-nagykereskedelmi leányvállalatát. A vételár kétmilliárd euró lett volna, a német anyavállalatnak azonban nem áll szándékában megválni a cégétől. A Népszava szerint a földgáztársaság sorsáról folytatott tárgyalások tényét az E.ON részéről határozottan cáfolták.

A tárca közleményében elismeri a 2010 márciusában a kormány és az E.ON AG képviselői által aláírt megállapodás valóban rögzíti, hogy az E.ON AG az állam részére – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül – elővásárlási jogot biztosít földgáz-nagykereskedelmi vállalatában, az E.ON Földgáz Trade Zrt.-ben, azonban a kormány nem folytat és nem is folytatott tárgyalásokat a vállalat megszerzését illetően. Ugyanakkor a kormány elkötelezett a nemzeti érdekek és az energiaellátás biztonságának erősítése iránt – hangsúlyozza a közlemény.

Hozzáteszi: a kormány és az energiaszolgáltatók közötti tárgyalások nem akadtak meg, “a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium továbbra is bízik – és ennek megfelelően dolgozik – egy szeptember végi megállapodás létrejöttében”.

A gázárváltozással kapcsolatos találgatásokra reagálva a minisztérium hangsúlyozza, hogy a harmadik negyedévi gázárak alakulásához hasonlóan a negyedik negyedévre is egy olyan megoldást igyekszik találni, amelynek köszönhetően a lakosság terhei nem növekednek, ugyanakkor a szolgáltatóknak sem keletkezik vesztesége.

A Népszava azt írta, hogy eddig semmilyen eredményre nem vezettek, és szinte állnak az energetikai cégekkel az új árképzési rendszerről nyáron megkezdett tárgyalások. A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy bár októberben már biztosan elmarad a gázáremelés, januárban 12-15 százalékos árkorrekció várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik