Üzleti tippek

Csányi vagy Simicska?

Ki ma a legbefolyásosabb szereplő a magyar gazdaságban? Az elmúlt másfél évtizedben úgy tűnt, a kormányzat politikai színezetétől függetlenül ez a dicsőség Csányi Sándoré. Ám Simicska Lajos egykori Apeh-elnöknek – miközben eddig is fontos játékos volt – szintén robbanásszerűen tovább nőtt a befolyása. Melyikük szava érvényesül jobban? A Figyelő legfrissebb számában ennek jár utána.

A rejtőzködő

Simicska Lajos, az APEH egykori elnöke, a Mahir Magyar Hirdető Zrt. vezérigazgatója szűk körben, zárt közegben fejti ki üzleti aktivitását, nyilvános eseményeken ritkán látni. A Figyelő információi szerint mégis lehetetlen túlbecsülni a befolyását a hazai gazdaságban. Bár a nyár döntő részében nem is bukkant fel Budapesten, mégis személyi kinevezések, a gazdaságot érintő döntések sorát véleményezte. Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy a rendkívül intenzív változások közben Simicska Lajos üzleti köréhez sorolható üzletemberek sora kapott fontos állami tisztséget. Így a jobboldal fontos háttérembere – aki eddig is nagyon fontos játékos volt a magyar gazdaságban – a megerősödött politikai háttér-támogatással már a magyar gazdaság legbefolyásosabb potentátjai közé sorolható.

Simicska Lajost az elmúlt években a média (részben a közterületi reklámpiac, részben a sajtó), az építőipar, az ingatlan-fejlesztések, a mezőgazdaság közvetlenül érdekelte. Az építőipar szereplői szerint Simicska Lajos befolyása alatt áll a Közgép Zrt., amely komoly – a közelmúltig elsősorban önkormányzati – megbízásokat kapott, s amellyel a különféle konzorciális együttműködések miatt sok versenytárs igyekszik jóban lenni. A Figyelő forrásai szerint ez sokaknak sikerült is, ugyanakkor a legutóbbi jobboldali kormányzat idején még számos megbízást elnyert Vegyépszer Zrt. nincs jó viszonyban a Közgéppel.

A megkerülhetetlen

Csányi Sándor OTP-vezért nem csupán szintén megkerülhetetlen szereplője a magyar gazdaságnak, hanem neki is mintha erősödne a gazdaság – és a sportélet – különböző meghatározó területein a jelenléte. Az eddigi pénzügyi, energetikai, élelmiszeripari érdekeltségek mellett immár ő a magyar labdarúgás első embere is, arról nem beszélve, hogy régi üzleti és személyes bizalmasa, Pintér Sándor a kormányváltás óta az ország titkosszolgálatokat is felügyelő belügyminisztere.

A Figyelő e heti címlap-összeállításában arra a következtetésre jut, hogy Csányi Sándor meglepően támogató hozzáállása a banki különadóhoz érthető, hiszen az OTP Bank ezer és egy szálon üzletel az állammal. Márpedig most olyan mozgások észlelhetők a bankpiacon, hogy egy barátságtalan vezetésű bank könnyen piacot veszíthet az államnál. Olyan jelentkező pedig biztosan bőven akad majd, amely a kormány közeléből aspirál a megszerezhető piaci tortákra.

Ennek a potenciális banki versengésnek az értelmezése során találkoztunk egyébként azzal a véleménnyel is, hogy hiba lenne Csányi Sándor és Simicska Lajos vitathatatlan befolyása mellett Demján Sándort kihagyni a legfontosabb hazai gazdasági potentátok felsorolásából.

Ki áll közelebb Orbánhoz?

Orbán és Csányi láthatóan nagyon jó viszonyt ápol egymással, olykor magánprogramokra – elsősorban focimeccsekre – is együtt járnak. Ám az őszinte, mély barátságok inkább a gimnáziumi és egyetemi évek során kötődnek, nem pedig a politikusi pályán. Márpedig Orbánt és Simicskát a székesfehérvári középiskolás évek és a közös egyetemi kollégiumi szoba is összeköti, ami máig hatóan meghatározó jelentőségű személyes kapcsolatot eredményez.

A Figyelő által folytatott beszélgetésekből mindenesetre kiderült, hogy az üzleti elitet határozottan foglalkoztatja a két erős ember pozíciója és viszonya. Sok lényeges gazdasági mozgást magyaráztak valamiképpen velük összefüggésbe hozva, nem ritkán ugyanabból a tényből homlokegyenest eltérő következtetést levonva.

(A magyar politikai és gazdasági elit tagja közül ki Simicska, ki pedig Csányi embere? Milyen üzleti lehetőségek foglalkoztatják mostanában Simicska Lajost? A Fidesz volt gazdasági vezetője tényleg jóban van-e Puch László volt MSZP-pénztárnokkal? Hl és milyen eredménnyel ütközött eddig Csányi és Simicska üzleti érdeke? Mindezekre a kérdéseke választ kaphat a Figyelő legfrissebb, csütörtökön utcára kerülő számából.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik