Üzleti tippek

Nem szeretjük, de klímázunk

Bár a felnőtt lakosság 60 százaléka szerint sokan túlzásba esnek a klímahasználat során, mégis 63 százalék választja a hűsölés ezen formáját – derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámkutatásából. A nők jobban aggódnak az egészségre káros hatás miatt, a férfiak inkább indokoltnak tartják a légkondicionálók használatát.

Az utóbbi hetekben a hőmérő higanyszála sokszor kúszott harminc fok fölé, így nem meglepő, hogy egyre több helyen zúgtak fel a klímaberendezések. A légkondicionálók használatának ugyanakkor a kellemes hűsítő hatás mellett számos negatív következménye is van: így például rengeteg energiát fogyaszt, emellett szemkiszáradást, megfázást is okozhat. A KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámkutatásából kiderült, hogy ennek ellenére a 18-64 évesek közel kétharmada választja a hűsölés ezen formáját, elsősorban a 25-35 év közöttiek és a fővárosban élők. A klímát használók közül a legtöbben az autóban kapcsolják be a légkondicionálót (64%), de minden második a munkahelyén vagy az iskolában, minden negyedik pedig otthon is.

Munkahelyen elsősorban a 25-35 év közöttiek és a felsőfokú végzettségűek veszik igénybe a légkondicionáló berendezéseket, míg otthon az 54 év felettiek, a nagyvárosban és fővárosban élők, valamint a felsőfokú végzettségűek. „Míg az előbbi csoport jellemzően egy irodában tölti a munkaideje nagy részét, addig utóbbiak azok, akik megengedhetik maguknak a klímaberendezés otthoni beszerelését és fenntartását” – magyarázta az eredményeket Györfi Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere. Az autóban elsősorban a férfiak és a kisvárosban, falvakban élők kapcsolják be a légkondicionálót.

Annak ellenére, hogy a megkérdezettek kétharmada használ légkondicionálót, jellemzően negatívan ítélik meg a hasonló berendezéseket: 60 százalék gondolja úgy, hogy a nyári hónapokban sokan túlzásba viszik a használatát, 42 százalék egyetért azzal, hogy túl sok energiát fogyasztanak, 39 százalékuk pedig az egészségre károsnak találja. Ugyanakkor a válaszadók 38 százaléka szerint az autóban, 27 százaléka szerint pedig mindenhol elviselhetetlen lenne a hőség klíma nélkül.

A leginkább a 18-24 évesek utasítják el a légkondicionálót: elsősorban ők gondolják úgy, hogy a klíma túl sok áramot fogyaszt, és hogy néhány hét kánikula miatt felesleges otthonra beszerelni. Ugyanakkor az autóban már leginkább ők tartják indokoltnak a bekapcsolását.

A klímahasználattal kapcsolatos attitűdök nemek szerinti bontásban is eltérést mutatnak: az egészségre káros hatás miatt inkább a nők aggódnak, míg a férfiak közt többen vannak, akik szükségesnek tartják a használatát. Így az erősebb nem körében jellemzőbb az a vélemény, hogy a légkondicionálók megérik az árukat, és hogy nélkülük elviselhetetlen lenne a hőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik