Üzleti tippek

Alkalmatlan a GVH-s elnökjelölt?

A Transparency International Magyarország szerint meg kellene fontolnia Orbán Viktornak Juhász Miklós GVH-elnöknek jelölését, akit bennfentes ügylet miatt marasztalt el korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Juhász szakmai alkalmassága a tapasztalatok hiánya okán is fölvethető lenne.

A Transparency International (TI) magyarországi tagozata nyílt levélben kérte meg a miniszterelnököt, hogy fontolja meg Juhász Miklós jelölését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) élére. Juhászt ugyanis bennfentes ügylet miatt marasztalt el korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) – áll a szervezet FigyelőNethez eljuttatott közleményében.

Juhász Miklóst 1999-ben a PSZÁF 300 ezer forintra büntette, mert bennfentes személyként kereskedett azon cég részvényeivel, amelynek a felügyelőbizottságának elnöke volt, ezzel törvényt szegett.

A GVH elnökének feddhetetlen személynek kell lennie – mondta Tausz Péter, a Transparency International munkatársa lapunk azon kérdésére, vajon nem túlzó-e a PSZÁF határozatra hivatkozva megkérdőjelezni a jelölt alkalmasságát, hiszen az eset régen történt, és – legalábbis a bírság összegéből ítélve – nem tűnik annyira nagy súlyúnak a törvényszegés.

A Transparency International nem vizsgálhatja a jelölt szakmai alapú alkalmasságát – mondta Tausz arra a kérdésre, hogy vajon erősebb érv lenne-e Juhász jelöltsége ellen a szakmai tapasztalok legalábbis hiányos volta.

A kérdés ettől függetlenül azért fölmerülhet, Juhász az Indexnek adott interjújában maga ismerte be, hogy nem a versenyjog volt a fő profilja.

A Transparency International nyílt levele szerint a bennfentes kereskedelemben résztvevő „vezető szakember hitelessége a tisztességes piaci verseny kikényszerítéséért felelős Gazdasági Versenyhivatal élén megkérdőjelezhető”.

Egyelőre még nem tudni, az új elnök eltávolíthatja-e rögtön hivatalba lépésekor majd a GVH jelenlegi alelnökeit, az Alkotmánybíróság ugyanis még nem döntött azon törvény sorsáról, amely lehetővé tenné Nagy Zoltán elnök – akinek idén november elsején jár le a kinevezése – mellett a két elnökhelyettes (Gadó Gábor, Wallacher Lajos) menesztését is, akiknek kinevezése csak 5 év múlva járna le.

a jelölt életrajza

Juhász Miklós az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán 1976-ban végzett, majd a Pesti Központi Kerületi Bíróságon lett fogalmazó – mondta el a jelölt a távirati irodányak nyilatkozva. A vagyonjogi csoportban ítélkezett 1985-ig, közben 1983 tavaszától 1984 végéig a XVIII.-XIX. kerületi bíróság megbízott elnökhelyettese volt.

A bíróságtól 1985-ben megválva, az MD Vállalkozási és Kereskedelmi Kft. – egy magyar-nyugatnémet vegyesvállalat – jogtanácsosa lett. A fővárosi 1. számú ügyvédi munkaközösségben 1990-től tevékenykedett. Három évvel később két kollégájával kiváltak, majd 2001-től saját nevén tartott fenn ügyvédi irodát.

Képviselt ügyfelet versenyhivatali eljárásban, és tanácsadóként is részt vett ilyen ügyben. Egy dél-budai kerületet régóta képvisel közigazgatási eljárásokban, így a közigazgatási eljárás sem ismeretlen előtte. Nem a versenyjog a fő területe, de a GVH elnökeként ugyan úgy autonóm módon fog eljárni, mint amikor bíróként dolgozott.
Juhász Miklós – a Complex Céginformáció adatai szerint – a Paksi Atomerőmű Zrt. felügyelő bizottsági tagja volt 2000 októberétől 2002 január végéig.

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt.-nek két alkalommal is volt felügyelőbizottsági tagja. Második alkalommal Simor Andrást váltotta ezen a poszton.
Még induló ügyvédként hozta létre a Conto 7 Szaktanácsadó és Vállalkozási Kft.-t. A jogi mellett vámügyintézési és könyvelési szolgáltatást kívántak nyújtani. Ez a cég 2001-ben végelszámolással megszűnt. A jegyzett tőkéje előbb 2 millió, majd 5 millió forint volt.

Családi cégként alakult a JMB Ingatlanhasznosító Kft., de – mint Juhász Miklós elmondta – 5-6 évvel ezelőtt eladták, egyetlen vagyona a korábbi ügyvédi irodájának helyet adó ingatlan volt, amelyet egy másik ügyvédi iroda vásárolt meg. A cég jegyzett tőkéje induláskor 50 millió forint volt.

A PIÓ-21 Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. az Ungár család tulajdonában áll, a jegyzett tőkéje kétmilliárd forint. Juhász Miklós felügyelőbizottsági tag volt a cégben, de mint az MTI-nek elmondta, a társaság jogi ügyeit intézte. A felügyelő bizottsági tagságban Nobilis Kristófot váltotta.
A végelszámolás alatt álló Selektronic Kft.-nek 1999 szeptemberétől 2001 novemberéig volt résztulajdonosa, egyebek mellett Ungár András mellett. Ezt a céget a Standard AG., a Skála-Coop és a Nokia alapította.
A Termindex Befektetési Holding Zrt.-t 1996-ban – mint az MTI-nek elmondta – megbízásból alapította Juhász Miklós. Társ-tulajdonosa 2002 áprilisig volt a társaságnak a Céginformáció szerint.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik