Üzleti tippek

Hazatérnének a Szlovákiában bejegyzett magyar cégek

admin
admin

2010. 08. 02. 09:55

A Magyarországra való visszatérést fontolgatja számos Szlovákiában bejegyzett magyar cég és vállalkozás - írta a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági és politikai napilap hétfőn.

Az újság szerint a legfőbb ok az, hogy Orbán Viktor kormányának bejelentett tervei alapján Magyarországon a jövő év elejétől az eddigi 19 százalékról tíz százalékra csökken a cégadó, s 16 százalékra a személyi jövedelemadó.
“Ha az alacsonyabb adókat bevezetik, biztos, hogy hazamegyek” – nyilatkozta a lapnak az egyik magyarországi vállalkozó.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke a lap szerint úgy véli, hogy több száz magyar cég tér haza Magyarországra, s őket később szlovák cégek fogják követni. “Nem gondoljuk, hogy a cégek tömegesen hagynák el Szlovákiát, s kevésbé lennénk vonzóak. Az adó csak egy részmutató. Fontosak a járulékfizetés feltételei, illetve a jogbiztonság, a munkaerő minősége és így tovább” – mondta a lapnak Martin Hosek a szlovákiai Vállalkozók Köztársasági Uniójának képviselője. Hozzátette, hogy az Orbán kormány intézkedései nemcsak Magyarország, hanem a szomszédos országok számára is pozitívak.

Radovan Durana, a Gazdasági és Társadalmi Elemzések Intézetének (INESS) munkatársa szerint ha a magyarországi intézkedések sikeresek lesznek, az kedvező hatással lesz a beruházókra és a vállalkozói környezetre is. “Ha a változásokat sikerül keresztülvinni, az hatással lesz a beruházók döntéseire” – vélekedett Durana. A Hospodárské Noviny szerint a Szlovákiában letelepedett nagyobb magyar cégek egyelőre kivárnak, s mérlegelik a helyzetet.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.