Üzleti tippek

Felszámolási csúcs a vendéglátóiparban

A szálláshelyszolgáltatók és vendéglátóipari cégek felszámolásának rekordját hozta az idei év első fele - közölte az Opten Informatikai Kft.

Idén az első félévben csaknem 20 százalékkal 567 vállalkozásra nőtt a az ágazatban a felszámolás alá vont cégek száma a tavaly ebben az időszakban mért 455 cégről. Idén júniusban kimagasló volt a felszámolás alá vont cégek száma, míg tavaly júniusban csupán 68 céget akartak felszámolni, az idén júniusban 110 cég jutott erre a sorsra.

Jól jellemzi az ágazat helyzetét és kilátásait, hogy az idegenforgalmi főszezont közvetlenül megelőzően dönt rekordot a bedőlt vállalkozások száma. Az Opten adatai szerint nőtt a végelszámolással – a tulajdonos által – megszüntetett cégek száma is. A múlt év első hat hónapjában 351, idén 392 cég tulajdonosa “dobta be a törülközőt”, vagyis 10,5 százalékkal többen akarják befejezni működésüket.

A felszámolás alatti cégekhez képest csaknem háromszoros az idén újonnan alakult vállalkozások száma.

A felszámolások harmada a Budapestet is magában foglaló Közép-magyarországi régióban zajlott, ahogy itt is alakult a legtöbb új cég, szám szerint 595 vállalkozás. A többi régióban inkább 2-2,5-szer több az alapított cégek száma a felszámoltakénál. Észak-Magyarországon, valamint Közép- és Dél-Dunántúlon pedig még csökkent is az új vállalkozások száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik