Üzleti tippek

Perrel fenyegeti az IFUA a Magyar Nemzetet

Közbeszerzésen nyerte el és az ÁSZ, valamint az MNV könyvvizsgálója szerint is szakamilag helytállóan teljesítette állami megrendeléseit az IFUA – olvasható a cég közleményében, amely a Magyar Nemzet hétfői számában leírtakat cáfolja.

A Magyar Nemzet 2010 július 26-i „Aranyoldalak közpénzen” című cikkében közölt állításokkal kapcsolatban az IFUA Horváth & Partners (IFUA) az alábbiakat kívánja közzétenni:

A Magyar Nemzet cikke valótlanul állítja, hogy közbeszerzés és versenyeztetés nélkül havi átlag 10 millió forintért a kormányváltásig tartó szerződés keretében adott volna tanácsot az IFUA a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV).

A Magyar Nemzet szintén valótlanságot állít a szerződés tárgyáról. Az államtitkot vagy szolgálati titkot, illetőleg alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdeket érintő vagy különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló 143/2004-es kormányrendelet alapján azonban az IFUA Horváth & Partners nem hozhatja nyilvánosságra a szerződés valós tartalmát.

Továbbá, a Magyar Nemzet tévesen von le messzemenő következtetést abból a tényből, hogy azonos napon köttettek szerződések, holott ezekre az a gyakorlati magyarázat, hogy vélhetőleg egy döntéshozói fórumon született döntés az egyébként egymástól független ügyekben.

Az MNV 2008. január elején a hatályban levő közbeszerzési törvénynek és jogszabályoknak megfelelően ajánlatot kért az IFUA-tól „Közreműködés a rábízott vagyon nyitómérlegének elemeinek érték alapú meghatározásához alkalmazható becslési eljárás módszertanának kidolgozásában„ témában. Az IFUA ajánlatot adott, a megbízást elnyerte, a szerződést határidőre, az ügyfél elégedettsége mellett teljesítette. A munka eredményeit mind az Állami Számvevőszék, mind az MNV könyvvizsgálója vizsgálta, a szerződést jogszerűnek és a leszállított munkát szakmailag helytállónak találta.

Ezt megelőzően, 2007. decemberében érkezett egy felkérés az IFUA-hoz, mely az MNV, illetve elődszervezetei számára háttérszolgáltatásokat nyújtó leányvállalatainak átvilágítására kért ajánlatot az IFUA-tól. Az IFUA benyújtotta ajánlatát, melyre 2008 januárjában szerződést kötöttek a felek. A Magyar Nemzet állításaitól eltérően a szerződések nem kapcsolhatók össze.

Az IFUA fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy bármilyen újságírói megkeresésre mindenkor készséggel reagál, az elvárható transzparencia mellett. A Magyar Nemzet a vitatott cikk kapcsán nem fordult az IFUA-hoz, nem kért információt, nem élt az állítások ellenőrzésének lehetőségével, és nem adott módot esetleges korrekcióra, így nem biztosította olvasóinak az elvárható objektív tájékoztatást.

Ahogy korábban is, az IFUA helyreigazítási kérelemmel fordul a Magyar Nemzethez. A helyreigazítási közlemény közzétételének elmaradása esetén sajtó-helyreigazítási pert és személyhez fűződő jogok megsértésének megállapítása iránti pert fog kezdeményezni – olvasható a cég közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik