Üzleti tippek

Elhalasztaná a médiatörvény zárószavazását a MÚOSZ

Elhalasztaná a médiatörvény zárószavazását a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), és úgy véli, hogy az alkotmányossági aggályokat is felvető törvényelemeket a nyilvánosság bevonásával, a sajtó szabadságának elfogadott európai normái alapján kell újragondolni.

A MÚOSZ elnöksége vasárnapi közleményében elismerve, hogy a mindenkori kormányzatnak kiemelt szerepe van a közmédiumok működtetésében, hangsúlyozza: az európai normák szerint a kormány erős felhatalmazása nem értelmezhető úgy, hogy az a közmédiumokra gyakorolt meghatározó befolyás más kontrollbefolyások teljes kizárását jelentse. Ez utóbbiaknak a törvény jelenleg ismert formájában intézményes garanciái nincsenek – hívják fel a figyelmet.

A szervezet bíztatónak tartja a Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által benyújtott médiatörvény-csomaghoz érkezett módosító javaslatok irányát. Mindenekelőtt a tájékoztatási kötelezettséget meghatározó paragrafusok korrekcióját, amelyben figyelembe veszik, hogy a magántulajdonú média számára – a korlátos állami erőforrásokat (frekvenciákat) használók kivételével – demokratikus jogállam nem szabhat feladatokat.

Hasonló tendenciát mutat a MÚOSZ szerint a válaszadási jog felülvizsgálatának szándéka, a terjesztők felelősségének törlése, valamint az, hogy láthatóan szűkíteni igyekeznek a törvény hatálya alá tartozó internetes tartalmak körét. Rámutatnak azonban: az említetteken túl az új szabályozás keretei között – új elemként – elengedhetetlen lenne a sajtóra jelenleg vonatkozó objektív felelősség felülvizsgálata, valamint a közpénzből működő írott és elektronikus sajtó elhelyezése a közszolgálati rendszerben. Ezért a MÚOSZ részletes javaslatait a következő napokban eljuttatja az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik