Üzleti tippek

Árverseny az olvasókért

Drasztikus árcsökkenés kezdődött az elektronikus könyvolvasók piacán az iPad sikersztorija után. Az idén már 6,6 millió e-bookot adhatnak el, itthon hamarosan debütál az eKönyv Kft. készüléke.

Heves árverseny robbant ki az elektronikus könyvolvasók piacán az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben. A legnépszerűbb készülékek ára már 200 dollár alatt van. A licitet a Barnes & Noble könyváruházlánc nyitotta, amely június közepén bejelentette, hogy a mindössze fél éve piacra dobott, Nook fantázianévre hallgató e-könyv olvasójának árát 259 dollárról 199-re viszi le. Emellett megkezdték a készülék új változatának forgalmazását, amely ugyan csak wifis internetkapcsolattal használható, de már 149 dollárért meg lehet vásárolni. Nem kellett sokat várni a Kindle-nak köszönhetően eddig az elektronikus könyvolvasók piacát uraló Amazon válaszlépésére, a társaság kevéssel a Barnes & Noble lépése után 259-ről 189 dollárra csökkentette saját eszköze árát.

A kiélezett árharc hátterében egy jóval drágább készülék, és annak elsöprő sikere áll. Az Amazonnál és a Barnes & Noble-nál ugyanis felismerték, mekkora fenyegetést jelent számukra az Apple új sikersztorija, az iPad, amely ugyan egy másik kategóriát képvisel – többnyire a tábla-PC-khez szokták sorolni – és az ára is jóval magasabb, hiszen 500 dollárba kerül, azonban könnyen elcsábíthatja a felhasználókat a digitális könyvolvasóktól. Az Apple készüléke lényegesen látványosabban jeleníti meg a letöltött könyveket, mint riválisai – gondoljunk csak arra, hogy színes a kijelzője, míg a többi eszközé egyelőre fekete-fehér –, ráadásul jóval sokoldalúbb, hiszen akár miniszámítógépként is használható.

Így az „egyszerű” könyvolvasók gyártói előtt nem maradt más út, minthogy rendkívül vonzó árakkal kialakítsanak egy stabil felhasználói kört. Ha pedig a fogyasztók megkedvelik egy-egy cég termékeit, nyilvánvalóan könnyebb lesz rávenni őket, hogy az új, esetleg több képességet felvonultató és természetesen drágább készülékeket is megvegyék attól a gyártótól.
Azt egyelőre nehéz megbecsülni, hogy milyen szintre süllyedhet a csak digitális könyvek olvasására alkalmas eszközök ára, de a Barnes & Noble vezérigazgatója, William J. Lynch szerint a következő 12 hónapban akár száz dollár alá is lemehet. Az egyértelmű, hogy a fogyasztóknak kedvez a drasztikus árcsökkenés, és az előrejelzések szerint ez az e-könyv olvasók forgalmában is érezhető lesz. A Forrester Research piackutató cég jóslata szerint a tavalyi 3,1 millió után az idén már 6,6 millió ilyen készüléket adnak el világszerte.

Az amerikai piacon az elektronikus könyvolvasóknál tapasztalható árverseny nem befolyásolja az eKönyv Kft. várhatóan az év vége felé a hazai boltokba kerülő készülékének díját – mondta el érdeklődésünkre Weiler Péter, a társaság ügyvezető igazgatója. A cég egy német vállalattól veszi a hardvert, így annak árára inkább az árfolyam lesz hatással. Egyelőre úgy tűnik, hogy 80 ezer forint körüli összegért lehet majd megvenni az eszközt, amelyre mobilinternet- kapcsolat révén – a T-Mobile-lal júniusban megkötött szerződésnek köszönhetően – közvetlenül is le lehet tölteni digitális könyveket az eKönyv Kft. áruházából.

Az eszköz bevezetése a hazai piacra a tervek szerint két ütemben folyik, eleinte egy szűkebb, néhány száz fős felhasználói körnek lesz lehetősége a tesztelésre, de a széles vásárlói réteg számára is elérhető lesz az eszköz az idén. Az április végén indult szolgáltatás keretében jelenleg mintegy száz ma¬gyar és háromezer idegen nyelvű könyv érhető el. Weiler Péter elmondása szerint több jelentős hazai kiadóval is a megállapodás küszöbén állnak, ennek köszönhetően a jövőben jelentősen bővül a kínálatuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik