Üzleti tippek

Könnyen elpasszolhatók az állami cégek

Hatályossá lett múlt héten az a törvénymódosítás, amelynek alapján versenyeztetés nélkül értékesítheti az állam a tulajdonában lévő cégeket.

„(..) társadalom-, fejlesztéspolitikai vagy egyéb szempontok szerinti közérdekű cél érdekében az adott ügylet megvalósítása kiemelten indokolt, és a Kormány erre figyelemmel nyilvános határozatban döntött a versenyeztetés mellőzéséről” – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent törvénymódosításban, amely – egy, a bérekre vonatkozó bekezdés kivételével – már június 17-én hatályos lett.

A nyilvános kormányhatározat nem jelent elegendő garanciát az állami cégek értékesítésének átláthatóságra – mondta az fn.hu kérdésére Tausz Péter, a Transparency International Magyarország munkatársa, aki szerint nem lenne szabad kizárni a versenyt az állami vagyon értékesítésekor.

A hatályos törvénymódosítás a kormánynak egyébként arra is módot adhat, hogy az állami cégeket újra a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) „szárnyai alá gyűjtve” visszatartson a cégekről adatokat, banki üzleti titokra hivatkozva. Tausz Péter szerint azonban az állami cégek adatai így is közérdekűeknek számítanak, s ha a kormány erről másként vélekedik majd, akkor a Transparency International Magyarország küzdeni fog, hogy az adatok továbbra is megismerhetők maradjanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik