Üzleti tippek

Visszakapják az önkormányzatok az iparűzési adót

A második félévtől ismét az önkormányzatok szedhetik be a helyi iparűzési adót az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) helyett, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta a törvényt.

A képviselők 313 igen és 47 nem szavazattal fogadták el az ezt tartalmazó, a helyi iparűzési adóval kapcsolatos egyes törvények módosítását, amelyet Kósa Lajos és Zombor Gábor fideszes képviselők nyújtottak be. Az adózás rendjét szabályozó törvény ez év elejétől módosult úgy, hogy az önkormányzatok helyett az APEH szedhette be a helyi iparűzési adót, amelyet havonta kellett továbbutalnia az önkormányzatok számláira.

A javaslattevő Kósa Lajos és Zombor Gábor fideszes képviselők a jogszabály elfogadása mellett korábban azzal érveltek, hogy a beszedés áthelyezése önkormányzati alapjogot sért. Kiemelték, hogy az iparűzési adó az önkormányzatok legjelentősebb bevételi forrása, valamint utaltak arra is, hogy az idei költségvetés felhatalmazza az APEH-et, hogy az iparűzési adóbevételek időbeli eltéréséből adódó átmeneti hiányok fedezetére a kincstár kamatmentes hitelt nyújtson az adóhatóságnak. A régi eljárási rend visszaállításával erre nem lenne szükség.

Az egyik elfogadott módosító indítvány a mintegy 3200 önkormányzattal történő esetleges végrehajtási szerződéskötés helyett a végrehajtás megkeresésre törvényi szabályokat határoz meg a helyi adók és a gépjárműadó esetén. E szerint az önkormányzatok megkereshetik az állami adóhatóságot a helyi adó és a gépjárműadó tartozások esetén azzal, hogy a megkereséseket havonta továbbíthassák az állami adóhatósághoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik