Üzleti tippek

Havi 220 ezernél még csökken a nettó bér

Nem csak a minimálbéreseket érintheti negatívan az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése, még az átlagbér fölött keresőknek is kevesebb nettó bért jelent a kétéves bevezetési időszak végén, gyermekkedvezmény nélkül.

Még havi bruttó 220 ezer forint havi bérnél is nettó bércsökkenést jelent a 16 százalékos egykulcsos jövedelemadó az adójóváírás megszüntetésével társítva. A Fidesz-kormány ígérete szerint az új típusú adót két év alatt, fokozatosan vezetik be.

A számítás eredménye tehát a kétéves folyamat végeredményét tükrözi, természetesen gyermekkedvezmény nélkül, az eddig ismertté vált információk alapján (16 százalékos kulcs, a szuperbruttó és az adójóváírás kivezetése).

A meghökkentő eredmény annak tulajdonítható, hogy az adójóváírás jelentős szerepet tölt be a jövedelemadó kiszámításánál nemcsak a kis, hanem a közepes jövedelműeknél is. Az adójóváírás szerepét sokan nem ismerik az adórendszerben, beleértve – mint egy televíziós műsorban kiderült – Orbán Viktort is. Ennek is tulajdonítható, hogy az új adó terve a kulcs leszállítása miatt általános adócsökkentésként volt kommunikálható, jóllehet nem egészen erről van szó.

Az adójóváírás kivezetése egyértelműen hátrányos a kedvezményt jelenleg élvezőknek. Bruttó 220 ezer forint nettója most 148 554 forint, ez csökkenne 147 400 forintra.

Az alacsonyabban keresők „természetesen” még rosszabbul járnak: például bruttó 100 ezer forintnál 76510 forint helyett a munkavállaló 67000 forintot kapna az új rendszerben.

A jól keresők viszont sokat nyerhetnek: például bruttó 500 ezer forintnál a nettó bér 274 300 forintról a vélhetően motiválóbb 335 ezer forintra nőne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik