Üzleti tippek

Hatvan új buszt vásárolna a Volánbusz

A Volánbusz Zrt. nyílt közbeszerzést írt ki 60 új autóbusz vásárlására: 20 darab kéttengelyes, alacsony belépésű szóló, továbbá 40 darab háromtengelyes alacsony belépésű szóló autóbuszra kér ajánlatot, mindkét kategóriában 20-20 opciós járműre is igényt tart.

Ajánlatot az tehet, akinek az elmúlt három év átlagában az autóbusz-forgalmazásból származó nettó árbevétele elérte az évi 1,5 milliárd forintot. Az ajánlattevőnek szállítási referenciát kell bemutatnia – az ajánlattételi határidő lejártát megelőző 36 hónapban – akár egy, akár több megrendelővel kötött szerződésből származó, legalább 50 darab, legalább 11,5 méter hosszúságú új, alacsony belépésű szóló autóbuszról.

Az ajánlattételi határidő július 26, a legalacsonyabb összegű ajánlat lesz a nyertes. Az eljárás eredményhirdetésének tervezett időpontja augusztus 25., míg a szerződéskötésé az ettől számított 30. napon lesz. A Volánbusz Zrt. tavaly márciusban írt ki 75 autóbusz beszerzésére pályázatot, majd ezt pénzhiányra hivatkozva 60-ra, valamint további opciós vételi lehetőségre szűkítette.
A Volánbusz az akkori tender nyerteseként a kínai XIAMEN King Long United Automotíve Industry Co-t hirdette ki, míg az azt követő legkedvezőbb ajánlattevőnek a cseh VIKO s.r.o-t jelölte meg. Az eredményt az Alfa Busz Kereskedelmi Kft. többször is megtámadta, amit a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) elutasított.

A Volánbusz Zrt. a jogszerű eljárást jóváhagyó közbeszerzési döntőbizottsági határozat ellenére 2010. március 26-án elállt a nyertes ajánlattevővel, a kínai XIAMEN King Long United Automotive Industry Co-val való szerződés megkötésétől. A döntést a társaság azzal indokolta akkor, hogy a buszok beszerzésére ne egy alaptalan vádaskodással terhelt eljárás eredményeként kerüljön sor.

A Volánbusz Zrt. 626 saját járművel rendelkezik, ezek átlag élettartama 10 év alatti. A közszolgáltatási feladatok ellátásához alvállalkozókat is bevon a tevékenységébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik