Üzleti tippek

Nem szűnik meg teljesen az örökösödési illeték

Vér szerinti egyenes ági rokonok között az államnak adó vagy illetékbeszedés tekintetében semmi keresnivalója nincs – közölte Orbán Viktor miniszterelnök. Ám az örökösödési illeték nem szűnik meg teljesen - írja a Népszabadság.

A testvérek és a házastársak várhatóan nem tartoznak majd az illetékmentes körbe. Ezt Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke „meglehetősen furcsának és méltánytalannak” tartaná – írja a lap. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a kedvezmény mégiscsak vonatkozhatna a házastársakra is, ha később kidolgozzák a részleteket. Kiemeli: két évvel ezelőtt az öröklési illeték alóli mentességet már szélesítették. Akkor húszmillió forintig illetékmentessé vált az öröklés közeli családtagok, így a házastársak között is. Zara László szerint ennek tudható be, hogy míg 2008-ban több mint 8 milliárd, addig tavaly már csak körülbelül 5 milliárd forint folyt be örökösödési illetékekből. Eddig egyébként ha valaki egy harmincmillió forint értékű lakást örökölt, akkor a húszmillió forint feletti rész után kellett örökösödési illetéket fizetnie. Ez a fennmaradó tízmillió forint után 2,5 százalék, vagyis 250 ezer forint volt.

Az elnök úgy véli, hogy „egy normális adófizetési morállal” rendelkező országban nincs helye örökösödési illetéknek, hiszen a vagyon után, amit az örökös megkap, egyszer már adózott az örökhagyó. Szerinte ezért nem is szabadna újra terhelni. Zara László azt mondja, hogy az eljárási illeték éppen elég arra, hogy az állam ügyintézéssel kapcsolatos költségei megtérüljenek.

Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) vezetője az MTV Ma Reggel című műsorában elmondta: a Fidesz programjában például az örökösödési adó eltörlése is az MDF programjából származik, és már jóval korábban meg kellett volna szavazni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik