Üzleti tippek

Lesz minimálbér-emelés

A kormány eltörölné a szuperbruttót, évről évre emelkedik a minimálbér, és a járulékok egyelőre nem csökkennek – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős államtitkára. A kormány által tervezett bankadó nem veszélyezteti a szektor stabilitását és a bankok hitelezési aktivitását – tette hozzá Kármán András.

A kabinet a rendszer felesleges bonyolításának tartja, ezért eltörölné a szuperbruttót. Az államtitkár a minimálbérről – az fn.hu korábbi cikkével összhangban – úgy nyilatkozott: lesz emelés, mint minden évben. A cél, hogy senki nettó keresete ne csökkenjen – tette hozzá, de utalt arra is, hogy az új adórendszert két év alatt vezetik be, így a hatások is hosszabb távon jelentkeznek. Járulékcsökkentésre egyelőre nincs lehetőség – mondta.

A családi adózásra épülő szja-rendszert 16 százalékos egykulcsos adóra építik, a kormány célja, hogy senkinek ne csökkenjen a nettó jövedelme, és jelentősen bővüljön az adózók köre. Az új rendszer jövő évtől lesz hatályos, a részleteket még egyeztetik.

Az ekhóval és evával eddig nem foglalkozott a kormány, de a nyereséges kis- és középvállalkozások (kkv-k) teljes köre 10 százalékos kulccsal fog adózni, és megszűnnek a kedvezményes kulcs igénybevételét korlátozó feltételek. A 10 százalékos kulcs alapja az adózás előtti nyereség lesz, 500 millió forintig. Az intézkedés költségvetési hatása 70 milliárd forint, de ezzel együtt is tartható a hiánycél.
Kármán András felsorolta azt a tíz adónemet, amelyeket az egyszerűsítés jegyében már ebben az évben megszüntet a kormány. Ezek közé tartozik a bérfőzési szeszadó, a tv-készülékek üzemben tartási díja, az épület utáni idegenforgalmi adó, a vállalkozók kommunális adója, az öröklési illeték egyenes ági öröklés esetén, a nagyteljesítményű személygépkocsik, vízi járművek, légi járművek adója, a vízgazdálkodási termelői érdekeltségi hozzájárulás, az ajándékozási illeték egyenes ági rokonság esetén. Ezeknél az adóknál a beszedéssel járó adminisztrációs költség nagyobb, mint maga az adóbevétel – hangsúlyozta az államtitkár.

A bankadóról nyilatkozva elmondta: olyan rendszerre törekszenek, amely nem veszélyezteti a szektor stabilitását és a bankok hitelezési aktivitását. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön egyeztet először a szektor képviselőivel a bankadó kérdésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik