Üzleti tippek

Orbán sem ismeri igazán az adórendszert

Az új miniszterelnök szerint a minimálbéresek nullaszázalékos adókulccsal adóznak, valójában nem. A politikus nyilatkozata arra utal, nem látja át az adójóváírás szerepét a magyar adórendszerben, mégis két éven belül ki akarja azt vezetni. A korábbi miniszterelnök sem volt tájékozottabb.

„Most is adóköteles, csak 0 adókulccsal adózik” – mondta Orbán Viktor a minimálbérről az MTV kedd esti Az este című műsorában. A minimálbér adóját valójában az adójóváírás összege csökkenti, és még csak nem is nullára, hanem idén havi 768 forintra. A baki azért bír különleges jelentőséggel, mert Orbán Viktor kivezetné az adójóváírást két éven belül az adórendszerből, szavai azonban arról tanúskodnak, hogy nem látja át annak a szerepét.

Így abban sem lehetünk teljesen biztosak, vajon tudja-e a miniszterelnök, hogy az adójóváírás kivezetése a nettó bér csökkenését jelenti a jelenlegi minimálbér felett is, az alsóbb jövedelmi régiókban.

Orbán Viktor az idézett mondatával felzárkózott elődjéhez, Bajnai Gordonhoz. A korábbi miniszterelnök tavaly május végén nyilatkozott a TV2 péntek reggeli Mokka című műsorában, és szavaiból kitűnt, úgy hiszi, hogy a minimálbéresek egyáltalán nem fizetnek személyi jövedelemadót, mint mondta: bruttó 71 500 forintból már nem lehet kétezer forintot sem elvenni, mert akkor már tényleg nem lehet megélni a minimálbérből.

A tényleges helyzet azonban az volt, hogy tavaly csaknem 2000 (1530) forint szja-t fizettek a minimálbéresek a költségvetésnek havonta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik