Üzleti tippek

Így csökkentheti társasági adóját

A cégvezetőknek fontos, cash flow-jukat is befolyásoló döntéseket kell hozniuk a társaságiadó-bevallás határidejéig, május 31-ig. Érdemes például élniük azokkal az adóalap-csökkentési lehetőségekkel, amikre az idei évtől van lehetőségük.

A megváltozott gazdasági körülményekre (vagyis a válságra) reagálva a jogalkotó több olyan könnyítést tett, amiket kihasználva a cégek csökkenthetik társaságiadó-alapjukat, fizetendő adójukat. A most meghozott vezetői döntések, például hogy igénybe vesznek-e bizonyos adókedvezményeket vagy sem, később nem korrigálhatóak, viszont jelentősen befolyásolhatják egy-egy cég cash flow-ját, tudtuk meg a Deloitte adóosztályának partnerétől, Veszprémi Istvántól.

Könnyítések 2009-től

A jogalkotó 2009-től figyelembe vette a társasági adó szabályozásánál a válságot, ezért könnyítéseket tett be. Az egyik, hogy már nem kell engedélyt kérni az adóhivataltól a veszteségelhatároláshoz. A bevallás elkészítésénél tehát a vállalkozások szabadon dönthetnek arról, hogy ha 2009-ben veszteségük keletkezett, azt mikor veszik figyelembe, mondta a szakember. A törvény most egyetlen korlátozást tartalmaz csak: nem vehető igénybe a veszteségelhatárolás, ha a veszteség nem a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett, vagyis ha például a veszteség mögött nem valós költségek álltak.
Szintén újdonság, hogy a 365 napot meghaladóan lejárt követelések 20 százalékát adóalap-csökkentő tételként lehet beszámítani a társasági adónál (maximum a nyilvántartott értékvesztés mértékéig).

Dönteni kell az adókedvezményekről

A cégeknek az üzleti terveket is figyelembe véve kell eldönteniük, melyik adócsökkentési lehetőségekkel élnek most.

adócsökkentés

A társasági adó (alapja) csökkenthető például:
– a gyorsított értékcsökkenési kulcs alkalmazásával,
– a nem realizált árfolyamnyereséggel
– a K+F tevékenység meghatározott költségeivel
– az alapítványoknak nyújtott támogatással
– filmtámogatással, stb.

Az adókedvezményekről szóló döntések utólag nem módosíthatóak, viszont nagymértékben befolyásolhatják a cég pénzügyi mozgásterét. Hiszen nem mindegy, hogy mennyi adót kell fizetni, és ez függ az igénybe vett kedvezményektől. A döntéseket a cégvezetésnek, és nem a könyvelőnek kell meghoznia – jelentette ki a szakember.

A könyvelőnek az a feladata, hogy tájékoztasson, illetve együttműködjön a gazdasági vezetőkkel, és precízen végrehajtsa, amit a cég döntött, vagyis az adóbevallást ennek megfelelően készítse el – tette hozzá Veszprémi István.

Kevesebbet is lehet fizetni

A törvény továbbra is lehetőséget ad arra, hogy 19 százalék

10 százalék is lehet

10 százalék társasági adót fizethet egy cég, ha:
– egyébként nem vett igénybe társasági adó kedvezményt,
– legalább egy főt foglalkoztatott, rendezett munkaügyi kapcsolattal
– a foglalkoztatott létszámra átlagban legalább a minimálbér kétszeresének megfelelő bér után vallott nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot,
– az adóalapja, vagy az adózás előtti eredménye az adóévben, és az azt megelőző évben elérte legalább a minimumadó alapjának összegét.

helyett csak 10 százalék társasági adót fizessen egy cég, ha bizonyos feltételeknek megfelel. Amennyiben pedig az adóalapja vagy az adózás előtti eredménye nem éri el a korrigált árbevétel 2 százalékát sem, akkor választhat az adózó. Vagy megfizeti a korrigált árbevétel 2 százaléka után a társasági adót (minimumadó), vagy úgy dönt, hogy a tényleges nyeresége után fizet adót, ebben az esetben viszont a bevallásához kapcsolódóan egy nyilatkozatot kell tennie, cserébe számíthat rá, hogy ezt az APEH ellenőrzi.

A következő időszakra vonatkozó adóelőleg az előző évi fizetendő társasági adó összegével egyenlő.

Nem változott a társasági adó fizetésésének rendje: ha az adó összege nem éri el az évi 5 millió forintot, akkor háromhavonta, ha eléri vagy meghaladja azt, akkor havonta egyenlő részletekben kell megfizetni.
Amennyiben a 2009-es évről készített bevallás alapján a tavalyi évre van még befizetendő adó, azt május 31-ig kell rendezni. Ha visszaigénylés van, arról is most kell rendelkezni: maradjon-e az adószámlán az összeg, átvezetteti-e a cég egy másik adónemre vagy utaltatja a számlájára.

Szintén most kell elkészíteni

Május 31. nemcsak a társaságiadó-bevallás határideje, figyelmeztet Veszprémi István. Most aktuális a különadó bevallása és megfizetése (utoljára), valamint az iparűzési adó bevallása is. Az iparűzési adó bevallását még az önkormányzathoz kell beküldeni, amiben el kell számolni az adóelőlegekkel is, befizetni azonban már az adóhivatalhoz kell majd, szeptember 15-ig. Idén utoljára lehetséges a 2009-es évre megfizetett iparűzési adó összegével csökkenteni a társasági adó alapját. De csak akkor, ha a cégnek 2009 végéről van igazolása arról, hogy nem volt adótartozása.

A nagy értékű céges vagyontárgyakra (vízi jármű, nagy teljesítményű személyautó) most először, szintén hétfőn kell bevallást készíteni. A kapcsolt vállalkozásoknak a transzferár-dokumentációt kell elkészíteniük a társasági adó bevallásával egyidejűleg (azonos dátummal) legkésőbb május 31-ig. Akiket érint, azoknak a hitelintézeti járadékról és az energiaellátók jövedelemadójáról kell még beszámolniuk.

Az Igazgatási és Rendészeti Minisztérium (IRM) felé 2010. május 30-ig (illetve mivel ez vasárnapra esik, május 31-én éjfélig) kell benyújtani elektronikus úton a mérleget és a számviteli beszámolót, valamint eddig kell megfizetni a közzétételi díjat is.

Az APEH tájékoztatása szerint idén május 26-ig 1745 egyszeres könyvvitelt, 87 711 kettős könyvvitelt vezető adózó küldte be társaságiadó-bevallását. Tavaly az IRM-hez 262 560 mérleg érkezett, idén április végéig 19 737. A többség tehát még ezután fogja küldeni az elszámolási dokumentumait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik