Üzleti tippek

Ötvenszázalékos eva-kulcs – 25 millió felett

Ötven százalékos kulcs érvényes az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) 25 millió forintos bevételi értékhatárt meghaladó részére május 15-étől, a most hatályba lépett törvénymódosítást még tavaly fogadta el a parlament.

Az APEH honlapján közzétett tájékoztatóból kiderül: alapesetben meg kell fizetni az 50 százalékos adót a 25 millió forint fölötti részre, és az evaalanyiság pedig megszűnik (mivel ennyi a bevételi értékhatár). Az evaalanyiság korábban is megszűnt, de az adó mértéke csak 30 százalék volt a teljes összegre.

Amennyiben a bevételi értékhatár átlépését – egyben az adóalanyiság megszűnését – eredményező bevétel legkésőbb 2010. május 14-én befolyik, akkor a felettes rész után is 30 százalék az adó mértéke.

Ha az adózó bevétele 2010. május 15-én, vagy azt követően haladja meg a 25 millió forintot, és az adózó olyan számlát bocsátott ki, amelyet a 25 millió forint bevételi értékhatár átlépésekor bevételként addig az időpontig nem szerzett meg, akkor a megszűnésig megszerzett, és az eva alapba számító együttes összegnek a 25 millió forint feletti részére az adó mértéke 50 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik