Üzleti tippek

Még 11 napunk van az adóbevallásra

Kevesebb mint két hét maradt arra, hogy ki-ki elkészítse, és az adóhatósághoz eljuttassa személyi jövedelemadó (szja) bevallását.

A bevallások benyújtásának határideje május 20-a, és addig kell befizetni az adót is.

Május 2-ig mintegy 1,925 millió bevallást vett nyilvántartásba az APEH. Ennek mintegy negyedét – 475 187 darabot – papíralapon küldték be, másik közel negyedét – 474 650 darabot – pedig elektronikus úton nyújtották be.

A bevallások több mint felénél – 974 898 darabnál – pedig a kettőt kombinálták, vagyis az APEH internetes programjával készítették el – így élhettek a program ellenőrzési funkciójával -, de papíralapon küldték be. Ezeket 2D technikával olvasták be a feldolgozás során.

A sok éves tapasztalat szerint főleg azoknak a bevallásoknak az elkészítésével igyekeznek az adózók, amelyek adóvisszaigénylést tartalmaznak. Az APEH május 2-ig több mint 1,003 millió esetben utalt vissza adót, összesen 53,422 milliárd forintot. Mivel 1141 tétel esetében az adóhatóság késlekedett az szja visszafizetésével, 381 254 millió forint kamatot utalt ki az adózóknak.

A magánszemélyeknek az idén is lehetőségük volt arra, hogy az APEH közreműködésével egyszerűsített bevallást nyújtsanak be. Az adóhatósághoz erre vonatkozóan közel 240 ezer érvényes nyilatkozat érkezett, a bevallás ajánlatot az adóhatóság – az érvényes nyilatkozatok alapján – április 30-ig juttatta el az adózókhoz, nekik pedig május 20-ig kell visszaküldeniük a bevallást postai vagy elektronikus úton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik