Üzleti tippek

Lesittelik-e a pókerezőt?

Keményen kell adóznia és aprólékos szabályoknak kell megfelelnie annak, aki élni akar az új szabályozás adta lehetőségekkel, és legális kártyatermet akar nyitni. Az otthon pénzben pókerező játékos továbbra sem büntethető, a játék szervezője - amint eddig is - viszont igen.

Május 1-jétől hatályos a „pókertörvény”, amely lehetővé teszi kártyatermek nyitását, ahol szerencsejátéknak minősülő kártyajátékot szervezhetnek. Erre eddig csak három játékkaszinóban volt lehetőség – derül ki az APEH oldalán található információkból. (Az olyan kártyajáték jogi értelemben természetesen nem szerencsejáték, amelyet tét nélkül játszanak.)

A Magyar Pókerszövetség korábban kiadott közleménye szerint azonban az új szabályozás „csak és kizárólag a külföldi tulajdonú kaszinók érdekeit szolgálja”. A közleményben az ellen is tiltakoztak, hogy „akiket privát lakáson, nyilvános helyen, pókerjátékon kapnak rajta, első alkalommal 60 000 forint, később akár több százezres vagy akár milliós büntetésben részesíthetik. A házigazdát, amennyiben bizonyítható a folytatólagos elkövetés (már 2-3 alkalom) akár 2 év börtönnel is büntethetik”.

a törvény betűi

37. § 14. pont Tiltott szerencsejáték: az e törvény szerint engedélyköteles szerencsejáték, amelyet az állami adóhatóság engedélye nélkül szervezne
(1991. évi XXXIV. törvény
a szerencsejáték szervezéséről)

267. § Aki tiltott szerencsejátékot rendszeresen szervez, vagy ehhez helyiséget bocsát rendelkezésre, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Mellékbüntetésként kitiltásnak is helye van.
(Btk.)

Az otthonában pénzben kártyázó játékos május 1-jétől sem követ el szabálysértést, ám ha engedéllyel nem rendelkező nyilvános helyen, vagy közterületen hódol a szenvedélyének, akkor szabálysértésért felelősségre vonható – mondta az fn.hu-nak Molnár Krisztián, az APEH illetékes főosztályvezetője. Az illegális szerencsejáték szervezője azonban mindenképp szabálysértést, illetve – a körülményektől függően – bűncselekményt követ el – tette hozzá.

Szabályozott szabadság

Az illegális szerencsejáték szervezőjét – ha tevékenysége folyamatos volt – eddig is börtön fenyegette. A főosztályvezető szerint a hatályba lépő jogszabály lényege a liberalizáció: kártyaklubokat lehet nyitni, ahol szerencsejátéknak minősülő kártyajátékot szervezhetnek – erre eddig nem volt legálisan lehetőség.

Igaz, mint a törvényből kiderül, a feltételek szigorúak: például a kártyatermet üzemeltető gazdasági társaságnak legalább 25 millió forint tőkével kell rendelkeznie. S nemcsak szigorúak, hanem aprólékosak is: példának okáért a törvény előírja a kártyaasztalok minimális és maximális számát (5 és 10 között lehetséges), s meghatározza, hogy a kártyaterem alapterületének akkorának kell lennie, hogy kártyaasztalonként legalább 16 négyzetméter álljon a játékosok rendelkezésére, amelybe a vendéglátásra szolgáló terület nem számítható bele.

veszélyes és népszerű

Nehéz egyszerű magyarázatot találni a póker Magyarországon is egyre növekvő népszerűségére.

Ha csak azt nem, hogy meglehetősen híven kifejezi a korszellemet: olyan játékról van szó, ahol nincs együttműködés a résztvevők között, és (ilyen egy nullaösszegű játék) az nyerhető meg, amit más elveszít – a játék voltaképpen pénzről, önzésről és hazugságról szól.

Akad, aki valóban ártalmatlan szórakozást talál a pókerben, akadnak – egyre többen – függővé váló áldozatok, s akad egy kisebbség, amely pénzt keres vele. Persze messze nem annyit, mint a játékok szervezői.

A törvényhez kapcsolódó rendeletben további előírások találhatók: például a kártyaklubokban nem lehet majd belépődíjat szedni.

40 százalékos adó

Mindemellett a tevékenységet erőteljesen meg is adóztatják: a kártyaterem játékadója a tiszta játékbevétel 40 százaléka.

Az aprólékos szabályozás, és kemény adóztatás valószínűleg aligha lelkesíti majd túlzottan a jelenleg illegálisan működő szervezőket. Akik megszokták, hogy adómentesen vágták zsebre a profitot, azokról igen nehéz elképzelni, hogy majd lelkiismeretesen töltögetik a nap végén a végrehajtási rendelet módosításának egyik mellékleteként megjelent „borravaló bizonylatot”.

Nem tudni még, hányan élnek majd az új szabályozás adta lehetőséggel. Kérelem eddig nem érkezett az APEH-hez, de május elseje előtt nem is lehetett volna ilyen kérelmet elfogadni – mondta az fn.hu-nak Molnár Krisztián.

Az új szabályozás az „élő játékot” érinti, az online pókeroldalak továbbra is illegálisak Magyarországon, bár megdöbbentő módon főműsoridőben hirdetik őket a legnagyobb kereskedelmi televíziós csatornákon. Egy több hatóság által kiadott közlemény arra is figyelmeztet, hogy az online pókeroldalakon megszerzett nyereményt személyi jövedelemadó terheli, és vita esetén a magyar hatóságok nem segíthetnek eljárni a játékosnak a külföldi szervezővel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik