Üzleti tippek

Közgyűlést tart az OTP

Ma tartja éves közgyűlését az OTP Bank Nyrt. A bank a magyar számviteli szabványok (MSZSZ) szerint 102,3 milliárd forint adózott eredményt ért el 2009-ben.

Az igazgatóság javaslata szerint osztalékot nem fizetnek, az eredményt 10,2 milliárd forint általános tartalékképzés után az eredménytartalékba helyezik. A bank tavaly és tavalyelőtt sem fizetett osztalékot, utoljára 2007-ben kaptak osztalékot a tulajdonosok, akkor részvényenként 145 forintot.

A közgyűlési előterjesztések szerint az igazgatóság javasolja az alapszabály módosítását több ponton, egyebek mellett abban, hogy a közgyűlésen egy részvényes, vagy részvényesi csoport se gyakorolhasson 10 százalékot meghaladó szavazati jogot. Az OTP hatályos alapszabálya 25 százalékban, illetve, ha a társaságban más részvényes, vagy részvényesi csoport szavazati joga is meghaladja a 10 százalékot, akkor 33 százalékban maximálja az egy részvényes által gyakorolható szavazati jogokat.

A javaslat indoka az, hogy az aktuális részvényárak mellett viszonylag könnyen előfordulhat a részvényesi szerkezet jelentős átrendeződése. A szavazati jog 10 százalékban limitálásával az igazgatóság szerint biztosítható, hogy egyetlen részvényes, vagy részvényesi csoport se rendelkezzen túlzott erőfölénnyel a közgyűlési döntéseknél.

Tavaly a hasonló tartalmú javaslatot a közgyűlés nem fogadta el, az egy, nagyrészvényes ellenállásán bukott meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik