Üzleti tippek

Összeül a Mol

Ma tartja a Mol Nyrt. az éves rendes közgyűlését, amelyen az egyik legnagyobb részvényes, az orosz Szurgutnyeftyegaz nem vesz részt, mivel tulajdonosként nem szerepel a már lezárt részvénykönyvben.

Az orosz cég több mint egy évvel ezelőtt vette a Mol-papírokat az osztrák OMV-től, majd ezt követően a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálatot indított az ügylet kapcsán. Ez azóta már megállapítás nélkül lezárult, de későn ahhoz, hogy a Szurgutnyeftyegaz tulajdonosként szerepelhessen a részvénykönyvben.

Az igazgatóság azt javasolja a közgyűlésnek, hogy 2738 milliárd forint mérleg főösszeggel, 253 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel, és 138 milliárd forint lekötött tartalékkal fogadja el a vállalat éves beszámolóját.

Az igazgatóság azt is javasolja, hogy a társaság a 2009. üzleti évre ne fizessen osztalékot, s a nyereséget helyezzék az eredménytartalékba.

A közgyűlés új igazgatósági tagokat is választ, mivel Akar László, Kamarás Miklós és Kemenes Ernő lemondtak tisztségükről. Helyettük az igazgatóság Járai Zsigmond, Parragh László és Martin Roman megválasztását javasolja.

Az igazgatóság előterjesztése szerint a közgyűlés szavaz arról is, hogy megválasztja-e Töröcskei Istvánt a felügyelő bizottságának tagjává.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik