Üzleti tippek

Nem fizetik be a rehabilitációs hozzájárulást

Komolyabb elmaradás mutatkozik a rehabilitációs hozzájárulás terén a Világgazdaság szerint.

A lap keddi számában emlékeztet arra: a tavalyi évi 177 600 forintról a kabinet 2010 elejétől 964 500 forintra emelte e közteher mértékét. A múlt évi 15 milliárd forintos éves bevétel helyett pedig ennek több mint a négyszerese szerepel 2010-es célszám gyanánt. A teljesítés azonban egyelőre messze elmarad a reményektől: az év első három hónapjában az előirányzat 5,6 százaléka folyt be az alap kasszájába.

E mögött minden bizonnyal az húzódik meg, hogy a megnövekedett hozzájárulásra tekintettel a cégek “nyitottabbakká” váltak a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása iránt, márpedig ha teljesítik az ezzel kapcsolatos elvárásokat, akkor nem kötelesek befizetni a már említett, meglehetősen tetemes közterhet – írja a lap.

Egyelőre nehéz megbecsülni, hogy az év végére vajon sikerül-e valóra váltani a Munkaerő-piaci Alap 18,4 milliárd forintos szufficitet takaró egyenlegtervét. Egyelőre ugyanis 4,8 milliárd forintos mínuszt mutat a mérleg, holott tavaly az első három hónapban – a válság ellenére – több mint 10 milliárd forintos többletet halmozott fel az alap – írja a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik